/ iStock/Getty Images
Мексикански археолози откриха гробница с останките на четири деца от цивилизацията на ацтеките, предаде Ройтерс.

Находката е в сърцето на историческия център на столицата на Мексико. Смята се, че децата са били положени в гроба преди около пет века. 
Специалистите от Националния институт по антропология и история на Мексико са открили скелетите на място, което според тях е използвано като традиционен дом с четири стаи между 1521 г. и 1620 г., в ранният колониален период в страната.

При разкопките също така са намерени изключително добре запазени предмети от времето преди испанското нашествие, като сред тях има глинени вази, керамични съдове и каменна фигура на жена, която държи дете.

Ацтеките са били войнствено настроена и дълбоко религиозна цивилизация. Те са създавали монументални произведения и са имали ритуали с човешки жертвоприношения.

Според археолозите откритите деца са починали от естествена смърт и са били погребани по начин, практикуван преди испанското нашествие.

Ръководителят на проучването Хуан Карлос Кампос обясни, че коренното население е било изправено пред тежки условия на живот и хората не са успели да избягат, след като испанските конкистадори са превзели главния град на ацтеките Теночтитлан, на чието място е съвременната столица. 

Археолозите продължават да откриват останки от цивилизацията на ацтеките под столицата Мексико. През декември беше разкрит олтар в близост до площад "Гарибалди", известен с гуляите и музиката на мариачи.

Ацтеките са управлявали империя, простираща се от Мексиканския залив до Тихия океан, обхващаща голяма част от територията на централната част на Мексико. Столицата Теночтитлан е завладяна от испанеца Ернан Кортес през 1521 г.
БТА