В Мексико откриха стена с човешки черепи от времето на ацтеките
В Мексико откриха стена с човешки черепи от времето на ацтеките / ThinkStock/Getty Images

Археолози са открили в сърцето на мексиканската столица ритуална стена с човешки черепи, датираща от времето на разцвет на империята на ацтеките, предадоха световните информационни агенции.

Находката може да хвърли нова светлина върху това как ацтекските управници са демонстрирали могъществото си чрез човешки жертвоприношения.

Ритуалната структура, наричана цомпантли на езика на ацтеките нахуатъл, е открита на дълбочина от два метра при разкопки зад катедрала от колониалната епоха, намираща се в центъра на столицата Мексико.

Конструкцията представлява стена от камъни от вулканичен произход, дълга 34 метра и широка 12 метра. В централната й част има стойка с човешки черепи, разположени в кръг. Повечето от тях са на млади мъже, които според археолозите са принесени в жертва военнопленици на ацтеките.

Излагайки черепите на показ, ацтекските управници са демонстрирали могъществото си. Сред черепите има няколко на жени и деца.

Археолозите са открили 35 черепа, но предполагат, че броят им е бил по-голям. Ръководителят на проекта Раул Барера допълва, че стената вероятно е конструирана между 1485 и 1505 г. Заради внушителната й големина археолозите допускат, че това може да е бил Главният цомпантли на ацтекската столица Теночтитлан, на мястото на която сега се намира град Мексико.

Войнствените и дълбоко религиозни ацтеки управляват империя, която в дните на разцвета си се простира от Мексиканския залив до Тихия океан, преди през 16-и век да бъде завладяна от испанците.

Източник: БТА