/ Thinkstock/Getty Images
Германски, американски, швейцарски и мексикански учени определиха най-вероятната причина за унищожаването на цивилизацията на ацтеките, съобщи Лента.

Като причина е посочена епидемия от салмонелоза, която през 16-и век върлувала сред коренното население на Мексико. Учените предполагат, че бактерията Salmonella enterica е била донесена от испанските конквистадори.

В Мексико откриха стена с човешки черепи от времето на ацтеките

Изследователите се базират на проучване върху ДНК на бактерията, открита в останки на един от погребаните на територията на днешно Мексико. Учените са на мнение, че погребаният е умрял по време на епидемията от салмонелоза през 40-те години на 16-и век, която отнела живота на 80 процента от населението на ацтеките.

Учените освен това използвали резултатите от дешифрирането на ДНК, взета от зъбите на 29 древни представители на ацтеките, които живели в гориста местност. Връзка със Salmonella enterica била открита у 24-има от тях. Предполага се, че тези хора са умрели през периода 1545-1550 г.

Тунел със зловещи дарове може да води към гробница на ацтекски владетел

Конквистадорът Ернандо Кортес стъпил на днешната територия на Мексико през 1519 г. По онова време цивилизацията на ацтеките наброявала около 25 милиона души. Един век по-късно броят им намалял до 1 милион. По време на двете най-големи епидемии от салмонелоза, върлували през 1545 г. и 1576 г., умрели между 7 милиона и 18 милиона души, повечето от които живеели в планински райони на днешната територия на Мексико.

Резултатите от изследването са качени на сайта bioRxiv.
БТА