"Медитацията е деликатното изкуство да не правиш нищо", казва Шри Шри Рави Шанкар. Всъщност медитацията е практика, в която дадено лице тренира ума си, за да постигне физическо, емоционално, умствено и духовно развитие. Редовното практикуване води до дълбоко и все по-дълбоко преживяване.

Модерният начин на живот е силно повлиян от негативни емоции като гняв, омраза, страх. Медитацията помага да се преодолеят тези емоции, за да се постигне състояние на умиротвореност, спокоен ум и здраво тяло без стрес.

Вижте някои ползи от медитацията:

Облекчава болката

Изследване показва, че 80 минути упражнения могат да намалят възприятието за болка наполовина. След медитацията се променя не само субективното усещане за болка, но и съответните зони в мозъка.

Йога и медитация облекчават болките в гърба

Подобрява концентрацията

Резултатите от различни психологически експерименти показват, че редовно медитиращите са по-добри в откриването на дребни зрителни разлики и задържат по-лесно вниманието си по време на трудни и досадни задачи.

Бритни Спиърс бори хроничното си чувство за тревожност с медитация

Променя мозъка

Две изследвание на невробиолози от Калифорнийския университет в Лос Анджелис показват, че редовната медитация изменя физиологичната структура на мозъка: наблюдават се по-силни връзки между невроните и по-силно нагъване на мозъчната кора, както и увеличаване на клетките на т.нар. "сиво вещество" в определени области.

Медитацията бори стреса по-добре от антидепресантите

Прави ни по-съпричастни

Изследване, публикувано в сп. PLОS Оne през 2008 г., показва, че след медитация хората реагират с по-голяма емпатия спрямо емоционално наситени звуци - вик за помощ, детски смях и др.