Йога и медитация облекчават болките в гърба
Йога и медитация облекчават болките в гърба / ThinkStock/Getty Images

Медитацията и когнитивно-поведенческата терапия изглежда че облекчават хроничните болки в гърба, установи клинично проучване на Изследователския институт в Сиатъл, предаде Франс прес.

Екипът на д-р Даниъл Черкин провел тестове с 342 пълнолетни пациенти на възраст между 20 и 70 години, страдащи от болки в долната част на кръста над 7 години.

Една трета от тях, избрани произволно, били лекувани с медитация по метода на "намаляване на стреса в пълно съзнание" и с йога упражнения.

Всекидневна разходка срещу болки в гърба

Друга една трета били подложени на когнитивно-поведенческа терапия, която си поставя за цел отстраняването на негативните възприятия и поведения с позитивни мисли. Последната една трета от пациентите били третирани с болкоуспокояващи лекарства.

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

След 26 седмици 61 процента от хората, подложени на медитация, и 58 на сто тези, следвали когнитивна терапия, показали видимо клинично подобрение на състоянието им. При пациентите, лекувани с болкоуспокояващи, този процент бил 27 на сто. В първите две групи положителният ефект от лечението продължил цяла година.

Източник: БТА