La La Land спечели голямата награда на американската Гилдия на продуцентите
La La Land спечели голямата награда на американската Гилдия на продуцентите / БГНЕС, архив

Мюзикълът "La La Land" спечели наградата "Дарил Ф. Занук" на американската Гилдия на продуцентите и затвърди статута си на фаворит в надпреварата за "Оскар"-ите, съобщиха световните информационни агенции.

Наградата "Дарил Ф. Занук" е еквивалент на наградата за най-добър филм на Гилдията на продуцентите. Тя се смята за показател кой ще спечели "Оскар" в тази категория, макар и миналогодишният й носител "Големият залог" да беше изместен на наградите на американската киноакадемия от "Спотлайт". В предишните осем години обаче победителите съвпадаха.

Любовната история за начинаеща актриса и музикант, които трябва да изберат между мечтите си и общото си бъдеще получи 14 номинации за наградите "Оскар" и така изравни рекорда на "Титаник" и "Всичко за Ева".

"La La Land" измести за наградата "Дарил Ф. Занук" "Лунна светлина", "Манчестър до морето","Първи контакт", "Огради" ("Fences"), "Възражение по съвест", "На всяка цена", "Скрити числа", "Лъв" и комиксовата лента "Дедпул". Всички те, с изключение на "Дедпул", са номинирани и за награда "Оскар" в тази категория.

„La La Land" се нареди до „Титаник" с 14 номинации за Оскар

Наградата на Гилдия на продуцентите за най-добър анимационен филм спечели "Зоотрополис", а за най-добър документален филм - "О Джей: Създаден в Америка" ("OJ: Made in America").

"Странни неща" спечели наградата на Гилдията на продуцентите за най-добър драматичен телевизионен сериал, а "Атланта" - за най-добър комедиен сериал. "Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история" спечели наградата за минисериал. "Making a Murderer" на Мойра Демос и Лора Рикарди спечели наградата за документална телевизия, а "Гласът" на Ен Би Си - за риалити конкурс.

Наградата за ток шоу получи "Миналата седмица тази вечер с Джон Оливър".

Церемонията на американската Гилдия на продуцентите в хотел "Бевърли Хилтън" в Лос Анджелис протича в затворен кръг и не се излъчва по телевизията. Много участници използваха възможността да изразят несъгласието си с американския президент Доналд Тръмп и указа му за замразяване на програмата за прием на бежанци и имигранти от седем мюсюлмански държави.

"Нашата представа за американец е съвсем противоположна на тази на президента Тръмп - каза певецът Джон Леджънд, снимал се в мюзикъла "La La Land". - Искам тази вечер специално да отхвърля тази представа и да заявя, че американецът трябва да е нещо по-добро".

Пълен триумф на мюзикъла "La La Land" на Златен глобус

Ървин Уинкъл ("Роки", "Добри момчета") получи наградата за цялостни постижения на Гилдията на продуцентите. Той изтъкна, че дядо му е дошъл в САЩ през 1904 г. и каза: "Ние всички сме бежанци".

Специални награди получиха също продуцентите Джеймс Л. Брукс и Том Ротман.
Продуцентът Марк Бърнет, който направи Доналд Тръмп риалити звезда с шоуто "Стажантът" , беше освиркан, докато получаваше наградата си като продуцент на "Гласът".

Сред връчващите наградите бяха Джъстин Хофман, Никол Кидман, Робърт де Ниро, Мартин Скорсезе, Джеф Бриджис,Джъстин Тимбърлейк, Октейвия Спенсър, Кери Уошингтън, Тараджи П. Хенсън.

Американската Гилдията на продуцентите е организация с идеална цел, която представлява интересите на продуцентите в кино индустрията, телевизията и новите медии. Наградите се определят от около 7000-те й гласуващи членове.

Източник: БТА