Къщата на джамията от Кадер Абдола
Къщата на джамията от Кадер Абдола / снимка: sxc.hu
Къщата на джамията от Кадер Абдола
52727
Къщата на джамията от Кадер Абдола
  • Къщата на джамията от Кадер Абдола

Кадер Абдола е един от най-интересните холандски писатели. Роден е в Иран, но през 1988 г. решава да избяга от страната. Истинското му име е Хосеин Саджади. Кадер и Абдола са имената на двама негови приятели, екзекутирани от аятоласите.

Благодарение на издателство „Жанет 45” този автор за първи път се появява на българския пазар. Книгата му, която вече е в книжарниците, се казва „Къщата на джамията”. В Холандия от нея са продадени над 300 000 екземпляра, а самите холандци я поставят на второ място в класацията на най-любимите си заглавия за всички времена.

Холандският писател пристигна у нас специално за премиерата на романа си, преведен досега на 25 езика, който ще представи в София, Пловдив, Бургас и Стара Загора.

Кой е Кадер Абдола?


На 33-годишна възраст той решава да напусне Иран по политически причини - противопоставя се на управлението на шаха, а по-късно и на режима на аятоласите. Установява се в Холандия, но преди да стигне до нея минава през Турция и, оказва се, през България. Ето какво разказва той: „Преди 25 години избягах от родината си и по случайност се озовах в София. Бях чувал толкова много за комунизма, за България, за хората в тази държава. Много исках да се срещна с тях, да ги видя. Но това беше невъзможно. Бях отседнал в хотел „София”, но не се осмелявах да го напускам през деня, защото ме беше страх от милицията. Излизах през нощта, разхождах се по улиците, надничах през прозорците на хората и се опитвах да ги видя как стоят в стаите си. Това за мен беше една разходка из съня ми. Защото ние искахме да превърнем нашата страна в подобна комунистическа държава като България. В крайна сметка ме арестуваха и ме пратиха обратно в Турция. Сега съм отново в София, но не съм същият човек. Човекът, който беше тук преди 25 години беше персиец. Той мислеше и говореше на персийски. Сега моето мислене е друго. От една страна ме е срам да си го призна, но от друга се гордея да го кажа, че сега мисля като холандец”.

В Холандия Кадер Абдола има издадени 17 книги. Оригиналният език на всичките му е холандският. Абдола не пише на родния си персийски. Само личният си дневник води на него. „Къщата на джамията” е най-популярният му роман. Отнема му три години. За него писателят казва: "Това е най-известната ми книга, но аз смятам, че имам и други, които са по-добри. Трудно ми е да обясня защо тази книга изведнъж е навсякъде, а другите не са чак толкова популярни. Когато сядам да пиша аз нямам план в главата си, не знам какво искам да напиша. Това е едно пътешествие за мен. От "Къщата на джамията" в главата си имах само две, три изречения. Знаех, че искам да напиша роман за една много стара къща с 36, 37 стаи. Къща, в която живеят баби, дядовци, имамът и цялото му семейство. Представях си, че това е къща, която е залепена за джамия. Отвъд това нямах история. Само една къща и една джамия".

Заради тази си книга сега Кадер Абдола не може да се върне в Иран. Признава обаче, че един ден си мечтае това да му се случи: „Никога не съм се връщал в Иран, но не е и възможно за мен. Заради „Къщата на джамията”, а и защото преведох Корана и написах книга за пророка Мохамед. Ако човек иска да се върне в Иран той трябва да се извини. Ако каже, че съжалява тогава има право да се върне. А те избиха много от приятелите ми. Много от тях бяха хвърлени в затвора. Аз никога не бих се извинил, за да се върна в тази държава. Популярен съм в Европа, но това не е достатъчно. Изминал съм само половината път. Предстои да напиша толкова силни нови книги, че ако един ден се върна обратно в родината си, никой няма да се осмели да ме попита къде беше и къде искаш да отидеш. Няма да ги моля за виза, но ще отида с книгите си на границата. Работя по този въпрос. Това е моята мечта. Защото аз искам да се върна. Много искам”.

Кадер Абдола ще бъде в:

Пловдив: 25 април (сряда), 18.30 ч., Театър Хенд, бул. Руски 18

Бургас: 26 април (четвъртък), 18.30 ч., Културен център „Морско казино”, зала „Петя Дубарова”, Приморски парк (централна алея)

Стара Загора: 27 април (петък), 18.30 ч., библиотека „Захарий Княжески”, ул. Цар Калоян 50