/ iStock/Getty Images
Кубчето Рубик е представено за първи път в края на март 1974 г.
 
Кубът е механична главоблъсканица, изобретена от унгарския скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик. Той казва, че целта му била да накара студентите си да мислят пространствено. През 1980 г. кубчето е обявено за най-добрата играчка в света.

iStock/Getty Images

Първоначално кубът на Рубик е наречен „Магически куб” от създателя си, но е прекръстен на „Куб на Рубик” през 1980 г. от Майкъл Егнот.

Кубчето на Рубик - най-добре продаваната в света

Пластмасовият куб е разпространен в четири варианта: 2×2×2 (джобен), 3×3×3 (класически), 4×4×4 („Отмъщението на Рубик”) и 5×5×5 (професорски).
 
Кубчето на Рубик (вариантът 3x3x3) има 43 252 003 274 489 856 000 различни комбинации. Само една от тях е подреденият куб. Според изчисленията сред тях има над 100 000 позиции, които могат да доведат до крайно решение за двайсетина, дори за 15-19 хода.

iStock/Getty Images

По света се провеждат множество състезания по редене на кубчето на Рубик. От 1982 г. започват да се провеждат и световни първенства. Първият шампион е виетнамецът Мин Тай, който печели състезанието за 22,95 сек и представя САЩ. През 2013 г. е поставен световен рекорд от 5,55 сек, за които холандецът Матс Валк нарежда пъстрото кубче.
 
Младеж нареди шест кубчета на Рубик под вода на един дъх (ВИДЕО)

Любопитен факт е, че преди години беше открит най-бързия начин за подреждане на кубчето на Рубик. Международен екип специалисти доказа, че от случайна комбинация на елементите на играчката може само за 20, дори за по-малко ходове, кубчето да се подреди. Те използвали компютри на компанията Google, за да превъртят всички възможни комбинации на 54-те цветни квадратчета, от които е съставена играчката.

Момче на 8 години реди кубчето на Рубик със завързани очи

Полученият минимум от 20 хода нарекли „божественото число”, защото само Бог можел да знае оптималният брой комбинации.


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук