/ Gulliver/Getty Images
Филмът пребори конкуренти като „Ирландецът“ и „Имало едно време в Холивуд“
Корейският филм „Паразит“ спечели наградата за най-добър актьорски състав на американската Гилдия на филмовите актьори, а Хоакин Финикс и Рене Зелуегър получиха наградите за най-добър актьор и актриса, съобщиха световните информационни агенции.

Корейската сатира за социалните разделения измести за голямото отличие холивудски филми със звезден състав, като „Ирландецът“ и „Имало едно време в Холивуд“.

Треска за наградите „Оскар“ - вече са ясни номинираните

„Паразит“ стана първата чуждоезична продукция с приза
за най-добър актьорски състав на американската Гилдия на филмовите актьори. Тя го превръща в силен съперник на „1917“ за награда „Оскар“ за най-добър филм. Драмата на Сам Мендес е един от фаворитите за нея, след като спечели наградата за най-добър филм на Гилдията на продуцентите.

„Жокера“ с 11 номинации за БАФТА

Тъй като актьорската гилдия е най-голямата в американската киноакадемия, нейните награди се следят отблизо в надпреварата преди Оскарите. Смразяващото изпълнение на Хоакин Финикс като Жокера му донесе наградата за най-добър актьор. Той вече спечели няколко отличия с тази роля. Рене Зелуегър получи наградата за най-добра актриса за превъплъщението си в отчаяната Джуди Гарланд в биографичния филм „Джуди“.

Брад Пит получи още една награда за поддържащата роля в „Имало едно време в Холивуд“, а Лора Дърн беше избрана за най-добра актриса в поддържаща роля за превъплъщаването в безскрупулна адвокатка в „Брачна история“.

„Бомба със закъснител“ ще взриви кината у нас (СНИМКИ/ВИДЕО)

Драмата „Бомба със закъснител“ водеше с четири номинации на Гилдията на филмовите актьори, но остана без награди. Церемонията беше разочароваща и за „Ирландецът“.

Робърт де Ниро, чието изпълнение в „Ирландецът“ досега беше пренебрегнато от наградите „Златен глобус“, от номинациите за „Оскар“ и от Гилдията на филмовите актьори, получи награда за цялостно творчество.

Gulliver/Getty Images

Актьорът Робърт Де Ниро използва момента, за да отправи прикрита критика срещу президента Доналд Тръмп. „Има неща, които са правилни, има неща, които са погрешни, има злоупотреба с власт и като гражданин, аз имам също толкова право, колкото всеки друг, да изразя мнението си“, заяви актьорът. Той призна, че гласът му е по-силен заради конкретната ситуация, и обеща да го използва „винаги, когато видя очевидна злоупотреба с власт“.

„И това е всичко, което ще кажа тази вечер“, добави той, без да спомене президента на САЩ поименно. След това Де Ниро благодари на „братята си по оръжие“ за наградата за цялостно творчество. Общо 76-годишният актьор е участва в над 100 филма, припомня Ройтерс.

В телевизионните категории наградите за най-добър актьорски състав спечелиха комедийният сериал „Удивителната госпожа Мейзъл“ и драматичният сериал „Короната“.
Наградата за най-добър актьор в драматичен сериал спечели Питър Динклидж от „Игра на тронове“.
 
От комедийните сериали наградите за най-добър актьор и актриса получиха Тони Шалуб („Удивителната госпожа Мейзъл“) и Фийби-Уолър Бридж („Fleabag“ („Боклук“). И двете звезди от „Фоси/Върдън“ Мишел Уилямс и Сам Рокуел спечелиха награди за изпълнението си в минисериал. В телевизионните категории наградите за най-добър актьорски състав спечелиха комедийният сериал „Удивителната госпожа Мейзъл“ и драматичният сериал „Короната“.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА