Истината за бялата и кафявата захар
Хората консумират сладки продукти от хилядолетия, защото в процеса на еволюция сме развили предпочитания към сладкия вкус, за сметка на горчивия, който алармира рецепторите ни, че поетата храна представлява опасност за нас.

захар
Thinkstockphotos

Бялата захар е съставена от два вида прости захари – глюкоза и фруктоза. В нея не се съдържат никакви мазнини или протеини.

Пет признака, че консумирате твърде много захар (ВИДЕО)

В 100 г кристална захар се съдържат 98 г въглехидрати, които се равняват на 398 ккал. В същото количество кафява захар се съдържат 97.5 г въглехидрати и 390 ккал. Това са т.нар празни калории, които имат ниска хранителна стойност, но голямо енергийно изражение.

сладки храни
NOVA

Навсякъде се тиражира, че кафявата захар е по-здравословна. Но и двата вида захар се произвеждат промишлено, те не съществуват в този си вид в природата и не са натурален продукт. Истинската натурална и нерафинирана кафява захар се получава само и единствено от тръстика.

Пет причини да ограничим захарта (ВИДЕО)

Дали ще използвате кафява или бяла захар е въпрос на личен избор, но е важно да знаете, че и двата вида захар покачват нивото на глюкозата в кръвта и стимулират отделянето на инсулин, което предразполага към натрупване на излишни мазнини.

сладки храни
Thinkstockphotos


И още:

Учени: спрете да ядете захар

Ако искате редовен секс, забравете сладките изкушения

Вдишайте шоколад, заситете глада

Черният шоколад увеличава живота с една година

Пет големи вреди, които ни нанасят преработените храни

Кои са полезните сладки изкушения?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук