За да избегнете дефицита на важни микро- и макроелементи през есента, е необходимо да включите в диетата си спанак и моркови, съветва диетологът ендокринолог Ангелина Водолазкая. Тя изброи и някои други достъпни зеленчуци, необходими за укрепване на имунитета пред Gazeta. ru.

Зодиите, които водят най-здравословен начин на живот

Лекарят
каза, че 70-80% от имунните клетки на организма се намират в чревната лигавица, затова поддържането на здрава чревна микрофлора е ключът към силния имунитет. Включването на зеленчуци в менюто ще помогне за формирането на нормална микрофлора, смята тя.

Яжте и не боледувайте: 10 супер храни, които ще засилят имунитета ви

Според Водолазкая за укрепване на имунната система е много важно да се ядат моркови, които съдържат мощни имуномодулатори бета-каротин и витамин А, както и богати на витамин С червени чушки в умерени количества. Диетоложката посочи спанака като друга достъпна суперхрана.

"100 грама спанак съдържа не само половината от дневния прием на витамин А, но и витамини С и цинк, които са от съществено значение за поддържане на функцията на имунните клетки".

Водолазкая обръща внимание и на чесъна. Според нея този продукт подобрява кръвообращението и има антимикробни свойства. Джинджифилът също помага за поддържане на здравето по време на простудни заболявания. Лекарят отбеляза, че той съдържа активното вещество гингерол, което може да активира имунната система.
БГНЕС