Климатичните промени могат да доведат до изчезването на английската роза, съобщи Мейлонлайн. По-високите температури и вредителите принудиха някои производители да се откажат от дадени сортове в полза на по-издръжливи. 

Сред тези, които производителят „Дейвид Остин“ изтегля от пазара, са червената „Мънстед уд“ и увивната без бодли „Шропшър лед“. На сайта си британската компания обяви, че климатичните промени и развитието на болести по растенията са причина някои исторически вариации да не могат да достигнат познатите високи стандарти. 

Розите не търпят горещото сухо време. Освен това високите температури спомагат за развитието на гъбични вредители. Това принуждава градинарите да използват генетичен материал от по-издръжливи сортове. Пример за това е пурпурната „Мънстед уд“. Тя е култивирана през 2007 г. Сега обаче сортът страда от вредители. 

Оперативният директор на „Дейвид Остин“ Тим Смит каза, че култивирането на сортове, устойчиви на климатичните промени, а не на такива с красив цъфтеж и аромат, се е превърнало в ключова дейност. 

„Не можем да стоим и да гледаме как болести и вредители, както и покачващите се температури, унищожават някои от най-популярните ни вариации“, каза Смит пред в. „Гардиън“. „Някои сортове все още могат да виреят в определени условия. В дългосрочен план обаче препоръчваме алтернативи, които могат да се справят с климатичните промени.“

През февруари изследване във Великобритания разкри, че цъфтежът на растенията вече започва с месец по-рано заради повишението на температурите. Според учените някои видове растения може да изчезнат заради липсата на синхрон с насекомите и птиците. Ако глобалното затопляне продължи, пролетта във Великобритания ще започва през февруари, казват експерти от университета в Кеймбридж.
 
БТА