/ iStock/Getty Images
Американски климатолози и биолози установиха, че климатичните промени и свързаните с тях промени в работата на екосистемите ще ускори с 58% разпространението на човешките болести и паразити. Изводите от направените проучвания са публикувани в списание „Nature Climate Change”.

Повишаването на температурите и промените в режима на валежите вече са довели до промяна в броя на пчелите, пеперудите и много други насекоми, както и до изменения в разпространението на паразити сред морските риби. Някои промени вече имат отрицателно въздействие върху човешкия живот. Така например, измененията на теченията в Тихия океан през последното десетилетие доведоха вече няколко пъти до масово измиране на риби, птици и бозайници край бреговете на Калифорния в резултат на токсини от водораслите. Такива морски дарове понякога попадат на пазара и предизвикват епидемии от отравяния и сред жителите на САЩ.

Глобалното затопляне и заболяванията

Група климатолози и биолози решила да установи по какъв начин изменението на климата ще повлияе на разпространението на човешките патогени и на честотата на заразените хора. За целта учените анализирали и обединили изводите на повече от 800 изследвания, посветени на влиянието на глобалното затопляне върху инфекциозните и паразитните болести. Те успели да установят 3,2 хиляди случая и да проучат каква точно е била връзката им с това.

"Изчисленията ни показват, че 218 от 375-те най-разпространени инфекциозни и паразитни болести, засягащи днес хората, ще се засилят в резултат на различните проявления на глобалното затопляне. Единственият ефективен начин да се предотврати този сценарий е борбата с емисиите на парникови газове", пишат изследователите.

Само 18% от тях ще станат по-редки. Глобалното затопляне ще се отрази особено силно на разпространението на болести, които се разпространяват от насекоми и замърсена вода. Те включват холера, ботулизъм, арбовирусни инфекции и много други. Учените заключават, че начинът, по който изменението на климата влияе върху разпространението на тези инфекции, ще затрудни разработването на мерки за справяне с тези патогени.
БГНЕС