Каква е връзката между името Митко и думата „миткосвам“?
Каква е връзката между името Митко и думата „миткосвам“? / Thinkstock/Getty Images

Има ли връзка между името Митко и думата „миткосвам" в смисъл на скитосвам, обикалям? Този Митко дали е имал първообраз, някой, който е обикалял повече от всеки друг, че се е получила тази дума или произходът на това миткосване е някъде другаде?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Ние разбрахме, че миткам е една от диалектните форми на скитам се, имало и редица други - шляя се, линкам се, гиркам се и какви ли не подобни. Още на Матей Преображенски са казвали Миткалото, което означава, че е стар глагол. Да, факт, стар е. Дори не предполагате колко е стар. Като Библията е стар, даже като самата смърт е стар.

Сега ще обясним защо използвахме именно тези сравнения.

Името Димитър, както вероятно знаете, идва от Деметра. Деметра е антична елинска богиня на земеделието и зараждащия се живот. Това е Богинята Майка. „Метер" е протоиндоевропейския корен на майка. Оттам идват Mother, Mutter и т. н. „Де" идва от Deus - бог, може и от дорийски да е, където „де" означава земя. При всички положения това е Майката Земя или Богинята Майка.

В българския контекст се предполага, че е възможен и втори произход на името Димитър, свързан с „Митра" - индоиранско божество, почитано и от някои римски императори. Светилища са открити и по нашите земи. „Ди Митра на Митра" означава посветен на Митра, иначе Митра означава и договор, обещание.

И друг път сме говорили за съкращаването на имената. Понеже и в двата случая Димитър се състои от две части, един от вариантите за съкращение е да се използва втората част - Митко, Митьо, Мито, Митре. Но частицата „мит" също е древна, срещаме я в доста думи, включително и в мит, предание. Но това не означава, че някой Митко е измислил митовете.

Вие обаче не питате за митовете, а за миткосването. Миткосване е производно на миткане, което идва от митене и митар. Думата митар съществува по българските земи още от втората половина на IX век след приемането на християнството, тя е библейска. Исус е бил упрекван, че е приятел на митарите и грешниците и е ял с тях. Това пише евангелистът Лука. Но спасителят отвърнал на обвинителите си, че „митарите и блудниците ви изпреварват в царството Божие", пише Матей.

Но кои са тези митари, които са били толкова долни чак до нивото на проститутките? Митар на какво ви прилича? На мито, такса, налог. Митарите са били събирачи на задължения, данъчни. Те са обикаляли от врата на врата, от селище на селище, за да прибират такси. И всички, естествено, са ги мразили. Митарят е бил най-долното нещо. Но данъците, както и смъртта, са неизбежни още от най-древни времена. Така на митарите се носела лоша слава, но хората обръщали внимание и на факта, че те пътуват много, обикалят.

Ето как се родил изразът „Да обикаляш като митар - да митарстваш". Нищо общо с Димитър, както забелязвате, още по-малко пък с майка или обещание. Още от онези времена хора, които пътуват много, се наричали митари, митала, миткала и т. н. Така че и вашият приятел Митко е помиткал, но макар да е Димитър, не е истински митар, освен ако пътешествията му не са свързани със събиране на налози, но това е подробност, която не ни влиза в работата.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук