„Захранването е една естествена и нужна стъпка в храненето на кърмачето. Обикновено се случва на 6-месечна или малко след 6-месечна възраст, когато е периодът на много интензивни растеж и развитие“.

Това разказа педиатърът д-р Андрей Гончаров по време на своята лекция „Първи стъпки в захранването“ – част от целодневното Събитие на „Ох, на мама!“ за бременни и родители, което се проведе през май в гр. София.

Д-р Андрей Гончаров

Д-р Андрей Гончаров е педиатър от Клиника по педиатрия, УМБАЛ „Лозенец“, член на Българската педиатрична асоциация.

По думите му, храненето през този период е основно културно обословено – то не е унифицирано и не трябва точно с картоф и точно с тиквичка да захранваме бебетата.

„Можем да бъдем и много по-гъвкави, спрямо това, с което самите ние се храним вкъщи“, споделя той.

Д-р Андрей Гончаров

А последно – на 4 или на 6 месеца да започнем със захранването?

„Обикновено педиатрите съветваме това да се случи на 6-ия месец. На 4 месеца рядко се захранват децата – при наличие на здравословни проблеми, данни за някакви недоимъци. Разбира се, можем да започнем и от 5-ия месец – когато детето се развива бързо, сяда, проявява голям интерес към храната“, казва д-р Гончаров.

„Особено важно е да се знае, че преди 6-ия месец категорично не е добра идея да се замества цяло хранене със солидна храна – комбинацията от пюре и дояждането с кърма/формула е добрият вариант. По-нататък и постепенно с развитието на бебето могат да се заместват цели хранения“, допълва той.

А как и с какво, плюс – защо е добра идея да се доверяваме на пюрета, вижте в лекцията от видеото горе

Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители се осъществи с подкрепата и доверието на генералните спонсори УСБАЛАГ "Селена" , ТБ "Селена целс" и верига хипермаркети Kaufland , както и на спонсорите от Дентална клиника Петър Дучев Kids, компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ, групата от фармацевтични компании Valentis, управляващото фондове дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, марката производител на бебешки колички и продукти Mutsy“.