/ istockphoto
Кухненският абсорбатор е проектиран да филтрира мазнините от парата, отделяна при готвене, и не е никак чудно, че самият той има нужда от специално почистване – не само заради хигиената в кухнята, но и заради правилното функциониране на уреда. Когато филтрите на уреда се запушат от мазнините, той не успява да всмуче и пречисти въздуха добре. В крайна сметка просто ще хабите ток, без да се усети реална полза от работата на абсорбатора.
 
Добре е да се грижите за уреда веднъж на един-два месеца. Така ще го почиствате по-лесно и той ще бъде винаги в перфектно състояние. Ето как да почистите отлично своя кухненски абсорбатор в 5 лесни стъпки:
 
Извадете филтрите
 
Филтрите са онази част от уреда, която върши основната работа. Започнете почистването като ги извадите. Проверете в указанията за употреба как точно да го направите, тъй като всеки модел е различен – при някои филтрите просто се избутват, при други са заключени.
 
Пригответе почистващ разтвор
 
Като начало ще ви трябва голям съд, в който филтрите да могат да се потопят изцяло. Това може да е леген, мивка, тава, кофа и прочие. Ако нямате чак толкова голям съд, използвайте някой, в който да се поберат поне наполовина. Накиснете ги първо от едната страна, а след това ги завъртете, за да накиснете и другата.
 
Водата трябва да е наистина гореща, за да разтвори добре мазнините в решетката. Колкото по-гореща, толкова по-добре. Количеството ѝ трябва да е достатъчно, за да покрие филтрите, когато ги потопите вътре.
 
За да почистите добре филтрите, ще ви е нужна почистваща добавка към водата. Можете да използвате обикновен препарат за миене на съдове или специален обезмасляващ препарат. Добавете и около 1/3 чаша сода бикарбонат. Разбъркайте добре разтвора.
 

istockphoto

Накиснете филтрите
 
Ако ги почиствате редовно, достатъчно е да ги накиснете в разтвора за 10-20 минути. Ако отдавна не сте го правили, ще трябва да ги подържите повече време. Когато водата започне да изстива, може да добавите още гореща. Готови са за изваждане, когато мазнината в дупчиците на филтрите се размекне.
 
Сега идва моментът на здравото търкане. Може да използвате мека четка или гъба. Ако останат трудни за почистване частици, напръскайте ги с бял оцет и ги изчистете допълнително.
 
След като приключите с почистването, изплакнете добре филтрите под течаща вода. Подсушете ги с мека кърпа или ги оставете да изсъхнат сами, преди да ги върнете обратно на мястото им.
 
Почистете корпуса на абсорбатора
 
Докато филтрите се накисват, можете да уплътните времето си, като се погрижите за корпуса на уреда, който, естествено, също е напръскан с мазнина. Именно тя е причината и за натрупването на прах по повърхността на уреда. Така че започнете почистването, като забършете праха.
 
Продължете с измиването, като използвате кухненски обезмаслител, вода с разтворен в нея препарат за миене на съдове или разтвор на бял оцет във вода. Накрая забършете с чиста кърпа и подсушете.
 
Не забравяйте предварително да изключите уреда от електрическата мрежа и не пръскайте препарат върху крушката или други електрически части.
 
Почистете вентилационния отвор
 
Отворът, който извежда въздуха извън помещението, също има нужда от грижа – по него се натрупват мазнини и прах, които влошават функционирането на абсорбатора и дори носят потенциална опасност от пожар. Не пропускайте да  почистите и него, докато филтрите се накисват.