Избраха филмите за „Петнайсетдневка на режисьорите” на кинофестивала в Кан
Избраха филмите за „Петнайсетдневка на режисьорите” на кинофестивала в Кан / снимка: Guliver/Getty Images

В паралелната секция „Петнайсетдневка на режисьорите” на кинофестивала в Кан бяха избрани 17 кинотворби, сред които фигурират тези на белгиеца Жако ван Дормал, на японеца Такаши Миике и на французина Филип Гарел, съобщава Франс прес. Този раздел обикновено дава шанс за изява на творците, които не са били включени в надпреварата за „Златната палма”.

„Има много митове в тази селекция, митични режисьори и филми върху митове”, изтъкна генералният представител на фестивала Едуар Уейнтроп.

От представените 1623 филма са били избрани 17. Те са дело както на утвърдени режисьори, така и на дебютанти. Белгиецът Жако ван Дормал („Тото, героят”, „Осмият ден”) ще се представи със „Съвсем Новият Завет”, една налудничава комедия с Беноа Полвоорд, Йоланд Моро и Катрин Деньов. В нея Спасителят е подозрителен тип, който живее в Брюксел.

В категорията на митичните режисьори със сигурност попада французинът Филип Гарел. 67-годишният кинотворец ще открие „Петнайсетдневката” с лентата си „Сянката на жените”, вариации на безкрайната тема за любовта. Що се касае до митичните актьори, те фигурират във филма на испанеца Фернандо Леон де Араноа „A Perfect Day” - Бенисио дел Торо, Тим Робинс и Мелани Тиери. Филмът разказват за група спасители в зона на военни действия.

Провокативният японски режисьор Такаши Миике се представя с мафиотско-вампирската си сага „Якудза апокалипсис”. Според организаторите тази била една от най-лудите ленти, представени за тазгодишната селекция.

Софи Марсо и Джейк Гиленхал са включени в журито на 68-ия кинофестивал в Кан

Междувременно стана известно, че френската актриса Софи Марсо и американският й колега Джейк Гиленхал са включени в журито на 68-ото издание на Международния филмов фестивал в Кан. В него са намерили място също испанската актриса Роси де Палма, американската Сиена Милър, мексиканският режисьор Гилермодел Торо и канадският Ксавие Долан, певицата от Мали Рокиа Траоре.

Журито ще бъде оглавено от прочутите американски кинорежисьори и сценаристи, носители на наградата „Златна палма”, четирикратни лауреати на наградата „Оскар”, братята Итън и Джоел Коен. Италианско-американската актриса Изабела Роселини ще председателства журито в секцията „Особен поглед”, припомнят организаторите на кинофестивала.

68-ият кинофестивал в Кан ще се състои от 13 до 24 май. Той ще бъде открит с прожекция на филма „С високо вдигната глава” на Еманюел Берко с участието на Катрин Деньов и Беноа Мажимел.

Френският актьор и певец Ламбер Уилсън ще бъдещ водещ на церемонията по откриването на кинофестивала на 13 май, на раздаването на наградите и на заключителната церемония в неделя - 24 май.

Източник: БТА