Ароматът на розмарин подобрява мозъчната дейност и повишава настроението, установиха британски учени.
Растението, което традиционно се използва като подправка при ястия с агнешко месо, било познато на древната медицина. Сега учените използвали масла от розмарин, за да установят как той подобрява мозъчната дейност и настроението.
Изследвани били 20 души, като всеки от тях бил изложен на различни нива на аромата на розмарин, предава БГНЕС. Учените насочили вниманието си главно към етеричното масло 1,8 цинеол, което било абсорбирано в кръвта на участниците в изследването, за да изследват точността им при извършването на определени задачи.
Резултатите показали, че поемането на 1,8 цинеол в кръвта чрез подушването на аромата на растението, подобрява мозъчната дейност. Участниците с високи нива на това етерично масло показали по-добра скорост и точност при изпълнението на задачите.
Участниците били подложени и на изследване на настроението им и било установено, че розмаринът оказва влияние както върху настроението, така и върху мозъчната дейност чрез различни неврохимични пътища.