/ iStock/Getty Images
Ако оставим настрана всички политически, екологични и морални въпроси, свързани с вегетарианството, то е също толкова здравословно, колкото и храненето с месо, ако към него се подхожда разумно и информирано. В много случаи при вегетарианските диети, както и при всяка друга диета, попадаме в коловози, не сме добре информирани и нямаме умения да подредим менюто си с питателна и вкусна храна. Така че, ако планирате да станете вегетарианец или вегетарианка, може би е добра идея да разберете кои са най-типичните грешки, които хората допускат при този вид хранене. Дори дългогодишните вегетарианци може да научат нещо ново!

Не се хранят разнообразно

Повечето растения не съдържат всички аминокиселини, от които се нуждаем, така че е важно да ги разнообразяваме, обяснява Лили Чен, основател на глобалната хранителна консултантска компания MARCOS.

Изкуственото месо

Този вид продукти често са пълни със сол и консерванти и в крайна сметка могат да причинят повече вреда, отколкото полза на организма ни.

Съмнителни млечни продукти

Вегетарианците вероятно ще увеличат приема на млечни продукти и кисело мляко. Но не всички кисели млека са еднакви. Някои от тях са пълни със захар, така че е най-добре да изберете обикновено.

Вегетарианството като здравословен избор

Много хора предполагат, че само защото са спрели да консумират вредни животински мазнини, автоматично ще станат по-здрави и могат да ядат каквото си поискат. Това очевидно не е вярно, но е лесно да се подведете по този въпрос.

Обсебеност от протеини

Да, протеинът е важен за растежа и възстановяването, но повечето вегетарианци прекаляват в началото, въпреки че изпълняват или надвишават препоръчителната си дневна доза.

Закуска само с плодове

„Закуската само с плодове може да доведе до силен глад“, обяснява Кристи Брисет, президент на 80 Twenty Nutrition.

Пренебрегване на някои източници на калций

Ако млечните продукти са изключени от уравнението, е лесно да пренебрегнете други чудесни източници на калций като бял боб, бадеми, тахан, смокини и портокали.

Киноата не е толкова високопротеинова

Лещата има около два пъти повече протеини от киноата. Пълнозърнестата пшеница и кафявият ориз също имат повече протеини.

Превръщане на салатите в калорийни бомби

Това също е клопка, която произхожда от предишната. Да залеете рибата тон с майонеза или марулята с олио не е пътят към здравословна вегетарианска храна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС