Хиляди любители на птиците се събират в Кикинда всяка зима, за да видят една от най-големите популации на горски ушати сови
Хиляди любители на птиците се събират в Кикинда всяка зима, за да видят една от най-големите популации на горски ушати сови / ThinkStock/Getty Images
Хиляди любители на птиците се събират в северния сръбски град Кикинда всяка зима, за да видят една от най-големите популации на горски ушати сови, съобщава Ройтерс.

Там, където задръжките падат: Паркът на фалоса в Южна Корея (СНИМКИ)
 
Но малкият град, намиращ се до границата с Румъния, в момента привлича вниманието в социалните мрежи по друга причина: протест заради статуя, целяща да го рекламира като град на совите, която според някои прилича повече на фалос, отколкото на сова.
Протестиращите казват, че удължената форма на керамичната статуя и минималистичните черти изглеждат неприлично и настояват да бъде премахната.

Пролетните игри на траките, които днес бихме нарекли оргии (СНИМКИ)
 
"Фройд сигурно би казал нещо за статуята, много прилича на фалос", казва един от протестиращите в публикация във Facebook.
 

Ako je ovo sova ja sam lonče za kafu. Sada i gradjani Kikinde imaju šansu da se slikaju pored kur.a. Sove iz šume obično...

Публикувахте от Dragana Markovic в Събота, 3 ноември 2018 г.
"Сега всеки ще се подиграва на Кикинда", пише в друг пост във Facebook. "Тази статуя представлява нещо много мъжествено, но не сова", коментира друг потребител в Twitter.

Защо класическите скулптури имат малки пениси?
 
Местният скулптор Йован Блат, който е направил статуята, не беше открит за коментар. Миналата седмица той каза за белградския вестник "Вечерне новости", че е готов да направи статуя с друга форма. Местните власти също отказаха коментар.
 

Да ли сте приметили да полако стижу наше драге гошће, сове? Није ни чудо, јер стигао је и Совембар! 😊🦉🍂 Аутор статуе:...

Публикувахте от Град Кикинда в Четвъртък, 1 ноември 2018 г.
Желко Бодрожич, главен редактор на местен вестник, заяви, че статуята ще остане на мястото си. "С цялата тази шумотевица около нея, по някакъв начин тя също се превръща в символ на града", посочи той.

Вековна статуя в Испания заприлича на анимационен герой след реставрация (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Запаленият наблюдател на птиците Драган Симич е категоричен, че не се интересува от статуята.
 
"Кикинда сега е известна заради совите си из цяла Европа, дори в цял свят. Любителите на птици са много активни, многобройни и лоялни туристи", казва той.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА