/ Thinkstockphotos
Когато днес чуем думите „ритуали за плодородие“, част от нас си представят девойки в бели дрехи, които изричат древни заклинания, размахват зелени клонки. които после пускат по водата.

Истината обаче е, че нашите предци, живеещи в земите на България в миналото, са имали доста различна представа за този вид ритуали. Например древните траки са изпълнявали много обичаи, свързани с плодородието, които на мнозина днес ще се сторят доста разкрепостени, обясни историкът от Велико Търново Емил Врежаков.

Един от тях представлявал любовни игри, провеждащи се през пролетта. Тогава траките се събирали на закътани места, гори и поляни и организирали мероприятие, което днес бихме нарекли оргия. Понякога това се случвало под звуците на музикален съпровод.

Енергийното наследство от траките

След игрите обаче траките трябвало строго да се въздържат от полови контакти, като важно условие за плодородие, успешен лов и т.н. Този обичай обаче е имал ритуална символика за плодородие, а не за обикновено желание за задоволяване на сексуални страсти, подчерта Емил Врежаков, който е уредник в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той посочи, че светът на траките е изпълнен с много суеверия и предразсъдъци.
 

Thracian sanctuary The Womb cave This amazing Thracian megalith - The Womb Cave (aka "The Vagina") is located near...

Публикувахте от Bulgaria - Thracian Treasures в 19 февруари 2016 г.
„Например вярвали, че дъждът е акт между небето и земята, т.е. небето опложда земята, а растенията са плода на този акт“, каза историкът.
 

Откриха тракийски бронзов фалос от 2-3-ти век край Никополис ад Иструм Фалосът е носен като амулет от тракийски римски ...

Публикувахте от Virtual Museum of Bulgaria в 27 април 2013 г.
Оказва се, че култът към плодородието има много дълбоки корени, особено в днешните райони на Северозападна България. „Те са населявани от потомци на тракийското племе трибали. Племенното название на тези траки било трифали, което означавало троен фалос. Името говори за наличие на изключителна потентност и подчертано изразена мъжественост, вероятно заради чисто физическата им надареност или славата им на неуморими любовници и сексуални свръх мъже“, посочи Емил Врежаков.

При археологически разкопки в този район са намерени доста глинени фигурки, изобразяващи фалос, който е символ на плодородието и олицетворява вечността на човешкия род, тъй като от него зависи продължаването на семейството и рода, размножаването на човечеството като цяло.
 
Публикувахте от Peter Kopralev в 18 септември 2016 г.
Много рисунки на откритите при проучвания керамични съдове също говорят за сексуалното поведение на нашите предци, което днес може да се определи като разкрепостено. Изобразени са както „стандартни“ любовни сцени, така и полови актове върху коне и други.
 
Публикувахте от Peter Kopralev в 18 септември 2016 г.
Всички тези обичаи са отпаднали при християнството и обществото станало много по-консервативно, обясни Емил Врежаков.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук