Форест Гъмп е най-великият кино герой
Форест Гъмп е най-великият кино герой / снимка: БГНЕС

Форест Гъмп беше определен за най-великия кино герой на всички времена, побеждавайки Джеймс Бонд и Скарлет О'Хара.

Сред повече от половин милион филма, произведени в Холивуд, героят на Том Ханкс зае първото място в допитване до киноманиаци.

Лентата от 1994 г. се превърна в хит в бокс офиса, получи положителни отзиви от критиката, а ролята на Ханкс му донесе "Оскар" за най-добър актьор. Зрителите заобичаха Гъмп, докато проследяваха живота му от дете до юноша, когато той става участник в някои от най-важните събития през 60-те и 70-те години. Филмът се базира на романа от 1986 г. на американския писател Уинстън Грум. Лентата стана известна и с много емблематични фрази, произнесени от Гъмп, като "Мама винаги е казвала: Животът е като кутия шоколадови бонбони, никога не знаеш на какъв ще попаднеш".

На второ място в класацията остана британският таен агент Джеймс Бонд. Агент 007 продължава да се подвизава на големия екран 50 години след създаването му от писателя Иън Флеминг. Даниел Крейг е последният актьор, превъплътил се в този образ, след Шон Конъри, Роджър Мур и Пиърс Броснан.

На трето място сред най-великите кино образи остана Скарлет О'Хара. Представянето на британската звезда Вивиан Лий в "Отнесени от вихъра" я направи единственият женски образ в топ пет.

На четвърто място в допитването остана серийният убиец канибал Ханибал Лектър, изигран от Антъни Хопкинс. Индиана Джоунс, в чийто образ се превъплъти Харисън Форд, е на пето място.

Над 500 000 души участвали в анкетата на Ей Би Си Ти Ви и списание "Пийпъл".

Освен това участниците в допитването трябвало да определят и любимите си филми в различни категории. "Отнесени от вихъра" е най-любимата лента на всички времена, следвана от "Магьосникът от Оз", отбелязва БГНЕС.

За най-популярната филмова фраза на всички времена беше определена репликата на героя на Кларк Гейбъл Рет Бътлър в "Отнесени от вихъра" от 1939 г.: "Честно, скъпа, въобще не ми пука".