Британски учени обясниха защо манджите на мама винаги ни се струват най-вкусни - защото са приготвени с любов, пише в. "Дейли мейл".
Изследването било поръчано от английската фирма за замразени храни "Бърдс ай" и установило, че 58 процента от участниците в експериментите намирали храните за по-вкусни, когато са сготвени с търпение и любов.
Откъде идват "чужденците" в българските чинии и чаши?
Доброволците за тестовете били разделени на две групи, на които била сервирана една и съща коледна вечеря, но в съвсем различна обстановка.
Едните консумирали храната в празничен декор, като им било съобщено, че ястията са били приготвени от вещи майстори по специални домашни и семейни рецепти. На втората група били предоставени същите блюда, но в много по-спартанска обстановка и без никакви обяснения.
Любимите храни и хранителни навици на различните поколения
След консумация участниците трябвало да дадат вкусова оценка на сервираните неща. От получените данни станало видно, че първата група била убедена, че храната им се е сторила по-вкусна и и дали оценка 4,3 по петобалната система. Втората група я оценила значително по-ниско 3,4!
Източник: БТА