Откъде идват чужденците в българските чинии и чаши?
Откъде идват чужденците в българските чинии и чаши? / ThinkStock/Getty Images

Повечето хранителни продукти на нашата трапеза произхождат от далечни краища на света. Кои са "чужденците" сред нашите храни и напитки?

Десет храни с магически сили

Оризът

Откъде идват "чужденците" в българските чинии и чаши
netinfo
Родината на ориза е Китай. За производството на един килограм ориз са необходими между 3 000 и 5 000 литра вода. В много от страните-производителки подпочвените води са силно замърсени с арсен. Затова Световната организация по прехраната предупреди още през 2014 година, че консумацията на ориз може да има опасни последици за здравето.

Пшеницата

Откъде идват "чужденците" в българските чинии и чаши
netinfo
Пшеница се отглежда от над 7 000 години в региона на Средиземноморието. Преработена на хляб или тестени изделия, тя е един от най-важните хранителни продукти. Най-големите производители на пшеница са Китай, Индия, САЩ, Русия и Франция.

Царевицата

Откъде идват "чужденците" в българските чинии и чаши
netinfo
Царевицата произхожда от централните части на Мексико. В наши дни тя се отглежда навсякъде, като едва 15 процента от световната реколта се консумират от хората. Останалата част отива за фураж. 85 на сто от произвежданата в САЩ царевица е генно манипулирана.

Картофът

Откъде идват "чужденците" в българските чинии и чаши
netinfo
Днешните картофи произхождат от сортове, които навремето са били диворастящи в региона на Андите. Едва от 300 години картофът се отглежда масово в Европа. В страни като Германия или Ирландия той е основен хранителен продукт. Най-големите производители на картофи са Китай, Индия и Русия.

Захарта

Откъде идват "чужденците" в българските чинии и чаши
netinfo
Източна Азия е родината на захарната тръстика. Тази култура е позната на хората от поне 2 500 години. Основната страна-производителка днес е Бразилия. На световния пазар захарта от захарна тръстика е по-евтина от захарта, която се произвежда от европейското захарно цвекло.

Кафето

Откъде идват "чужденците" в българските чинии и чаши
netinfo
Родината на кафето е Етиопия. Близо 25 милиона земеделци по целия свят се препитават от отглеждането на кафе. Над 800 000 дребни производители са обединени в кооперативи, с чиято помощ постигат по-добри цени при продажбата на суровото кафе.

Чаят

Откъде идват "чужденците" в българските чинии и чаши
netinfo
Чаят произхожда от Китай и е след водата най-често консумираната напитка. Всяка секунда в света се изпиват над 15 000 чаши чай. В Англия чаят е национална напитка, а някои от бившите британски колонии, като например Кения, Индия и Шри Ланка, са най-големите производителки на чай в света.

Какаото

Откъде идват "чужденците" в българските чинии и чаши
netinfo
Ацтеките използвали какаовите зърна като разплащателно средство, но също така за жертвоприношения и за приготовлението на една невероятно вкусна напитка. В наши дни какаото се използва за производството на шоколад и какаови напитки. То вирее най-добре в зоните около екватора. Колебанията в цените на какаото изправят селските стопани пред огромни предизвикателства.

Бананът

Откъде идват "чужденците" в българските чинии и чаши
netinfo
Бананът е най-предпочитаният плод в света. Произхожда от Югоизточна Азия, а в германските супермаркети бананите са по-евтини от ябълките местно производство. Най-големите страни-производителки се намират в Латинска Америка и в Карибския регион. Условията на труд в тамошните плантации са в повечето случаи крайно лоши. Здравето на работниците е застрашено и от прекомерната употреба на пестициди.

Още интересни и полезни материали за храните и напитките:

15 причини да пием вода с лимон всяка сутрин

Суперхраните, които помагат на мъжете в леглото

Подправката, която ще направи всички хора столетници

Наистина ли суперхраните са толкова полезни?

Столетниците по света и техните менюта

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Пет от най-полезните храни, които трябва да консумираме

Годжи бери - тайната на тибетските лечители