Джейн Сиймор Фонда е американска актриса, политически активист, природозащитник и бивш модел. Родена е в Ню Йорк на 21 декември 1937г., майка ѝ Франсис Форд Брока и баща ѝ, американският актьор Хенри Фонда, са родени в Канада. Актрисата също така има английски, френски и шотландски корени. Каналът "Портретъ" във vbox7 разказва:

През 1950г., когато Джейн Фонда е на 12г., майка ѝ се самоубива, докато се лекува в психиатрична болница в Ню Йорк. По-късно същата година баща ѝ се жени повторно за 23-години по-младата от него Сюзън Бланшард.

Преди актьорската си кариера Джейн е модел и се появява два пъти на корицата на списание „Vogue“.

Джейн Фонда
Gulliver/Getty Images

Работата ѝ като манекенка и в различни постановки на театралната сцена през 50-те години я подготвят и слагат основата на филмовата ѝ кариера през 60-те. Тя прави средно по 2 филма всяка година през цялото това десетилетие и списание „Newsday“ я определя като една от най- талантливите нови актриси. В същото време обаче други списания не я посрещат така ентусиазирано и я наричат най-лошата актриса.

Джейн Фонда
Gulliver/Getty Images


През 1963г. получава роля в комедията „Sunday in New York“, но следващият ѝ филм „Cat Ballou“ от 1965г. е този, който я прави популярна. Комедията-уестърн получава пет номинации за Оскар и се превръща в един от 10-те най-добри филми на годината.

През 1968г. година Джейн Фонда получава главната роля във филма „Barbarella“, научно-фантастичен филм, който я прави един от секс символите на Америка. Сценарист и режисьор на филма е нейният съпруг по това време Роже Вадим. На следващата година се снима в „They Shoot Horses, Don't They?“ една сериозна трагедия, за която получава номинация за Оскар и добива слава на драматична актриса.

Неотразима и абсолютно недостижима - Джейн Фонда на 83 (ГАЛЕРИЯ)

През 60-те години актрисата се занимава с политически активизъм  и се обявява против войната във Виетнам.

Джейн Фонда получава първия си Оскар през 1971г. за филма “Klute”, в който влиза в ролята на проститутка и партнира на Доналд Съдърланд. Втори Оскар получава през 1978г. за филма „Coming Home“.

С годините разстоянието между актрисата и баща ѝ расте, което се отразява на техните отношения и двамата не са особено близки. Тя има желание да се снима поне в един филм с него и това се осъществява през 1981г. с филма „On Golden Pond“. Джейн Фонда печели първата си номинация за Оскар за „Най-добра поддържаща актриса“, а баща ѝ Хенри Фонда получава единствената си награда Оскар за „Най-добра мъжка роля“. Актрисата приема наградата от името на баща си, защото по това време той е болен, умира 5 месеца по-късно.

Това е десетилетието, през което Джейн Фонда записва голям брой видеокасети с упражнения по аеробика, основава своя собствена школа и публикува свои книги. От хоби това се превръща във втора кариера за нея.

Джейн Фонда: Имах толкова много секс в живота си, че вече не искам

През април 1991г. актрисата се отказва от професионалната си кариера и обявява, че няма да се снима повече във филми. Тя взима това решение след женитбата си с Тед Търнър и иска да се отдаде изцяло на семейството.

Джейн Фонда
Gulliver/Getty Images


След развода си през 2001г. обаче се впуска отново в актьорската кариера и първият филм, в който се снима през 2005г. „Monster-in-Law“ има голям успех. В комедията Джейн Фонда играе ролята на зла бъдеща свекърва на героинята на Дженифър Лопес.

На 5 април 2005г. излиза и автобиографичната ѝ книга „Животът ми дотук“ (My Life So Far). В книгата тя разделя живота си на 3 части от по 30 години и обявява, че последната трета ще бъде най-значимата и тази, с която хората ще я запомнят.

За тези актриси възрастта е само число (ГАЛЕРИЯ)

На 3 ноември 1970г. Джейн Фонда е арестувана от властите на международното летище Кливланд Хопкинс по подозрение в трафик на наркотици. Багажът ѝ е претърсен и са иззети няколко малки торбички съдържащи хапчета, за които актрисата обяснява, че са безвредни витамини. Впоследствие е освободена под гаранция. След като лабораторните тестове потвърждават, че хапчетата са витамини обвиненията са свалени то нея.

Актрисата сключва брак с Роже Вадим, френски кинорежисьор, от когото има две дъщери – Мери Луана и Ванеса. Бракът им продължава 8 години до 1973г. Същата година се омъжва за Том Хейдън, политик, от него има син Трой. Връзката им приключва през 1990г.

През 1992г. сключва третия си брак с Тед Търнър, основател на телевизионната компания CNN и продължава до 2001г.

Джейн Фонда
Gulliver/Getty Images

Джейн Фонда е носител на две награди „Оскар“, две награди „BAFTA“ и седем награди „Златен глобус“. По време на кариерата си актрисата участва в над 50 филма.