/ БТА
Британската дизайнерка Сара Бъртън доведе модна къща Alexander McQueen в Ню Йорк за първи път от 23 години с ревю във вторник вечерта сред огромни купчини дървени стърготини, подредени в безлюден склад в Бруклин, предаде Асошиейтед прес.

Мицелът - гъбена алтернатива на кожата, беше тема на ревюто на Бъртън и присъстваше в някои от есенно-зимните ѝ решения, без да е използван изцяло за изработката на дрехи. Дизайнерката заяви пред журналисти след дефилето, че все още експериментира с устойчива кожа от гъби и други алтернативи, като засега се придържа към истинската.

Сара Бъртън
БТА


Сара Бъртън откри ревюто с асиметрична рокля с бюстие от черна кожа. Други тоалети в черно се редуваха с неоново жълто, зелено, червено, оранжево и синьо. Дизайнерката заложи и на бели двуредни костюми с ефект на спрей в жълто и черно. Друг костюм, издържан в същия стил, но в червено, напомни за известното пролетно ревю на Маккуин през 1999 г. Тогава роклята на модела Шалом Харлоу беше украсена с боя, разпръсната от движещи се роботи.

Един от моделите на Сара Бъртън разходи по подиума многоцветен плетен пуловер с огромна жълта гъба отпред. 
Психеделичното състояние на духа на британската дизайнерка се пренесе и в други визии, включително рокля от черен тюл с яркочервени и светещи оранжеви кристални мъниста и бродерия от пайети.

Какво общо има всичко това с Ню Йорк?

Сара Бъртън сподели, че е искала да пресъздаде в роклите, панталоните и палтата си жизнеността и характера на "огромната индивидуалност" на града, като всяко творение има свой "собствен характер". Поради тази причина някои от тоалетите са с рязка кройка, а други са внимателно драпирани или изработени от рязана дантела - още едно напомняне за предишна колекция, направена от Маккуин, който сложи край на живота си през 2010 г.
          
"Америка и Ню Йорк винаги са били съществена част от Alexander McQueen и са ни подкрепяли изключително много като модна къща. Чудесно е да отдадем дължимото признание и да дойдем и да покажем ревюто си в Ню Йорк, който е невероятно място".

Що се отнася до мицела, Сара Бъртън казва, че се вдъхновява от ярките цветове на истинските гъби. Мицелът е основната "растителна" част на гъбата, състояща се от хиляди деликатни, преплетени нишки с клетки, които осигуряват имунен отговор на гъбите.     

По думите на дизайнерката колекцията е вдъхновена от идеята за общност. "Мицелът и природата като цяло са общност, която е много, много по-стара от нас", казва Бъртън.

Британката отбелязва също, че 85 процента от колекцията е изработена от устойчиви и рециклирани материи. Що се отнася до алтернативите на кожата, Сара Бъртън каза, че един ден модната къща може да преустанови използването на истински кожи.
 
БТА