Вероятно малко хора знаят за съществуването на невероятно скъпи неща, които не са нито диаманти, нито скъпоценни метали, а най-обикновени течности. Ето десетте най-скъпи течности в света:

Отрова от скорпион - 39 000 000 долара за литър


Скорпионите използват отровата си като защита срещу хищници и убиване на плячка. Съществуват 25 вида скорпиони, които имат отрова, която е смъртоносна за хората.

Протеинът, открит в отровата на скорпиона обаче може да се използва за лечение на болка при хора, които страдат от множествена склероза, заболяване на червата и ревматоиден артрит.

скорпион
ThinkStock/Getty Images

Отрова от кралска кобра - 153 000 долара за литър

С отрова, способна да убие слон, кралската кобра е най-отровната змия, позната на света. Отровата на кралската кобра също съдържа уникален протеин, който се използва днес под формата на обезболяващо средство, което е 20 пъти по-силно от морфина.

Пет от най-смъртоносните отрови, познати на хората (ВИДЕО)

ЛСД -123 000 долара за литър

Много широко използван през 1960-те като халюциногенно лекарство. Само един литър ЛСД осигурява достатъчно халюциногени за около 55 000 души.  Днес ЛСД е забранено в повечето страни. 

Кръв от рак-подкова - 60 000 долара за литър

Кръвта на рака-подкова е в син цвят. Тя се съсирва много бързо, когато бактериите проникнат в нея. Именно затова фармацевтичната индустрия използва тази кръв, за да открива токсините в различни медикаменти.

Chanel № 5 - 26 000 долара за литър

Прословутият парфюм излиза на пазара през 1922 и още е на върха на продажбите. Венчелистчетата от редки цветя и корени от редки растения в състава му го правят толкова скъп.

парфюм
ThinkStock/Getty Images

Инсулин - 13 100 долара за литър

Инсулинът поддържа равнището на глюкозата в кръвта. Това е жизненоважно вещество за хората, които страдат от диабет.  Произвежда се от тялото ни в панкреаса.

Пет от най-скъпите неща в света (ВИДЕО)

Живак - 3 400 долара за литър

Живакът се използва за производството на термометри, в металургията, за осветителни тела, в химическата индустрия и земеделието. Той е единственият метал, който остава течен при стайна температура.

термометър
ThinkStock/Getty Images

Черно принтерно мастило -  2 700 долара за литър

Независимо от цената на самия принтер, мастилото винаги струва много повече. Но тук става дума за оригинални бои на най-известните производители в света, които инвестират много пари в най-съвършената технология. 

Хидроксимаслена киселина - 2 500 долара за литър

Депресия, безсъние и нарколепсия са само три от нарушенията, които тази киселина може да се използва за лечение. Продажбата ѝ е забранена в редица страни.

Човешка кръв - 1 500 долара за литър

Истинското придобиване на човешка кръв не е толкова трудно, като се има предвид, че всички го имаме. Въпреки това обработката на кръвта след даряването може да бъде много скъпа в зависимост от това къде в света се извършва покупката и продажбата.

И още:

Фугу - най-скъпият и смъртоносен деликатес в света (ВИДЕО)

Най-отровните змии в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Най-скъпите неща в света, с които се глезят богатите

Топ 5 на най-отровните растения, които се срещат у нас (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук