Часовникът на Линкълн е предложен на търг
Часовникът на Линкълн е предложен на търг / снимка: БГНЕС, архив

Часовникът на американския президент от епохата на Гражданската война (1861-1865) Ейбрахам Линкълн е предложен от аукционна къща Morphy`s на търг.

Часовникът е бил подарен на Линкълн от неговата бъдеща жена Мери Тод преди сватбата им - приблизително между 1839-1842 г. Този изящен златен джобен часовник има гравиран надпис: "Мис Мери Тод - в знак на вечна преданост и любов - Ейб Линкълн".

Романтичният надпис го превръща от обикновен антикварен предмет в уникален исторически паметник. Часовникът предварително се оценява на сума между 30 000 - 60 000 долара.

Ейбрахам Линкълн е шестнайстият (4 март 1861 - 15 април 1865) президент на САЩ и е първият държавен глава от Републиканската партия.

Той твърдо се противопоставя на робството, особено в новоприсъединените към Съюза територии и победата му на президентските избори през 1860 година допълнително поляризира нацията, предава БГНЕС. Преди церемонията по встъпването му в длъжност седем южни щати се отцепват от САЩ и формират Конфедеративните американски щати като включват в границите си голям брой фортове и друга значима собственост. Тези събития скоро водят до Американската гражданска война, въпреки че самият Линкълн е твърдо против войната и лозунгът, под който преминава управлението му, е за обединяване на нацията.

Линкълн е изключителен политик, който се доказва като лидер по време на война, умело балансиращ между конкуриращи се идеи и обединяващ съперничещи си групи в името на общата кауза. Той лично направлява военните действия и така води силите на Съюза до победа над Конфедерацията. Линкълн е убит на 15 април 1865 г.