Мазнините в някои видове бисквити, кексове и торти може да имат вредно влияние върху паметта, твърдят учени.
Транс мазнините се използват в пакетираните храни и в ресторантите с цел подобряване на консистенцията, срока на годност или вкуса. Те се образуват, когато към растителното масло се прибави водород, за да стане маслото по-твърдо. Затова често тези мазнини се наричат хидрогенирани.
Изследване, проведено сред 1000 здрави мъже на възраст под 45 г., показва, че тези, които консумират транс мазнини, имат значително по-лоши резултати от тестовете на паметта.
"Транс мазнините са свързани най-вече с влошаването на паметта при мъжете до средна възраст. От здравословна гледна точка консумацията на транс мазнини е свързана с по-голямо телесно тегло, по-силна агресия и сърдечни болести", казва д-р Беатрис Голомб от Калифорнийския университет, цитирана от БГНЕС.
Изследваните мъже нямат установени сърдечни заболявания. Те е трябвало да попълнят анкета за хранителния си режим. Според отговорите учените са направили оценка на консумацията на транс мазнини. След това участниците са разгледали поредица от 104 карти, върху които са изписани думи. Всеки един от тях е трябвало да посочи дали думата е нова или се повтаря. Всеки грам консумирани транс мазнини на ден има връзка с около 0,76 думи, които са били посочени правилно. Хората, които консумират най-високи количества транс мазнини, могат да си спомнят 10% по-малко от думите, които си спомнят хората, които консумират малко хидрогенирани мазнини.
Средният брой на правилно посочените думи е 86.
Транс мазнините са смятани за най-вредни за сърцето, дори по-вредни от наситените мазнини, които също причиняват сърдечни болести.