Австралия два пъти отказва гражданство на Ръсел Кроу
Австралия два пъти отказва гражданство на Ръсел Кроу / Guliver/Getty Images

Актьорът Ръсел Кроу, носител на Оскар за филма "Гладиатор", е признал, че вече два пъти му е отказвано да получи австралийско гражданство, въпреки че живее в страната от 1968 година, съобщи Radio Times.

"Не е важно колко дълго живееш тук. Ако не си прекарал по-голямата част от времето си в Австралия през 2000-2002 г., тоест през годините, когато бях особено зает да снимам филми в чужбина, не можеш да получиш гражданство. Това е толкова неразумно" - казва Кроу в интервю за радиостанцията.

Актьорът, чиято молба за гражданство е била отхвърлена през 2006 и през 2013 година, напомня, че не един път са го обявявали за едно от 50-те главни съкровища на Австралия. Кроу обръща внимание и на факта, че е единственият чужденец, освен кралицата на Великобритания Елизабет Втора, чийто портрет е върху австралийски пощенски марки.

През 2001 г. влиза в сила промяна в имиграционното законодателство на Австралия по отношение на гражданите на Нова Зеландия, откъдето е родом и актьорът. Според поправката, новозеландците могат да кандидатстват за гражданство в Австралия, ако са се намирали на територията на страната на 26 февруари 2001 година или са прекарали в нея не по-малко от 12 месеца през двете предхождащи тази дата години.

Семейството на Ръсел Кроу се премества да живее в Австралия, когато актьорът е на 4 години. Той пребивава постоянно на континента до средата на 90-те години на миналия век, когато постига големи успехи в киното. След това започва да прекарва много време в Холивуд заради работата си по различни филми. Едновременно с това обаче продължава да работи и в Австралия.

Източник: БТА