/ / iStock/Getty Images
Американски астрофизици откриха необичайна гигантска галактика от зората на Вселената, в която звездите са спрели да се формират 1,3 млрд. години след Големия взрив, съобщи ТАСС.

Съществуването на галактиката не се вписва в теорията за „смъртта“ на галактиките, посочи в съобщение пресслужбата на университета на Калифорния в Ривърсайд.

Останаха ли за астрономите тайни в Млечния път?

„Още преди Вселената да навърши два милиарда години, галактика Екс Ем Ем-2599 е станала ултратежка след създаването на толкова много звезди, че общата ѝ маса превишавала тази на Слънцето 300 милиарда пъти. Още по-удивително е, че тези звезди са възникнали през първия милиард години от съществуването на галактиката, след което Екс Ем Ем-2599 е престанала да създава нови звезди“, каза астрофизикът Бенджамин Форест от университета.

Дълго време учените смятат, че първите галактики във Вселената, за които се смята, че са възникнали от гравитационен колапс на гигантски облаци газ, са били с неголяма маса. През последните години в резултат на наблюденията на телескопите „Хъбъл“ и АЛМА това разбиране е подложено на съмнения.

Учени наблюдаваха необяснима ярка светлина в центъра на Млечния път

Засега учените не знаят защо звездите в гигантската галактика са спрели да се формират. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА