"Пирамида, датираща от около 27 000 години, може да не е била построена от хора", твърдят археолози

Докато Световните рекорди на Гинес официално посочват пирамидата Джосер в Египет като най-старата пирамида в света (около 2630 г. пр. н. е.), една публикация в списанието Archaeological Prospection, добила огромна популярност, твърди, че слой от пирамидата Гунунг Паданг в Индонезия е бил построен още през 25 000 г. пр. н. е., въпреки че има съмнения дали структурата изобщо е била създадена от човека.

Авторите на изследването пишат: "Радиовъглеродното датиране на органични почви от структурите разкрива множество строителни етапи, датиращи от хиляди години пр. н. е., като началната фаза датира от палеолита". Те дори твърдят, че има "скрити кухини или камери", разположени в структурата. 

"Това проучване категорично предполага, че Гунунг Паданг не е естествен хълм, а конструкция, подобна на пирамида". 

В Гватемала е открито най-ранното доказателство за календара на маите

В изследване, ръководено от Дани Хилман Натавиджаджа от Индонезийския институт на науките, учените уточняват, че "ядрото на пирамидата се състои от прецизно изваяна масивна андезитна лава" и че "най-старият строителен" елемент на пирамидата "вероятно е възникнал като естествен хълм от лава, преди да бъде изваян и след това архитектурно обвит". 

Те пишат: "Това изследване хвърля светлина върху напреднали зидарски умения, датиращи от последния ледников период. Това откритие оспорва общоприетото схващане, че човешката цивилизация и развитието на модерни строителни техники са се появили едва … с появата на селското стопанство преди приблизително 11 000 години".

"Доказателствата от Гунунг Паданг и други обекти, като Гьобекли Тепе в Турция, предполагат, че напредналите строителни практики вече са били налице, когато селското стопанство може би все още не е било измислено", добавят от Индонезийския институт на науките.

Флинт Дибъл от университета в Кардиф каза пред списание Nature , че няма ясни доказателства, които да предполагат, че слоевете са изградени от хора. 

"Материалът, който се търкаля надолу по хълма, ще се ориентира като цяло", каза той, добавяйки, че няма доказателства за "работа или нещо, което да показва, че е създадено от човека". 

Междувременно Бил Фарли, археолог от Държавния университет на Южен Кънектикът, смята, че "27 000-годишните почвени проби от Гунунг Паданг, макар и точно датирани, не носят отличителни белези на човешка дейност, като въглен или костни фрагменти".
Агенция "Фокус"