Потокът от лава, изригвана от вулкана на испанския остров Ла Палма, който пада от една скала в океана, е образувал във водата своеобразна пирамида, висока 50 метра. Това съобщи днес в Туитър Испанският институт по океанография, предаде ТАСС.
Тази нощ лавата достигна крайбрежието на острова. По-рано властите наредиха на хората в няколко общини да не излизат навън и забраниха на корабите влизането в местната акватория на разстояние почти 4 км от съображения за сигурност.
Испански вулканолози обясниха, че когато лавата с температура над 1000 градуса влиза в контакт със студената вода с температура 20 градуса, протича реакция и се образуват "стълбове от водна пара, съдържащи солна киселина поради значителното съдържание на хлорид в морската вода". Освен това тези стълбове съдържат миниатюрни частици вулканично стъкло, добавиха експертите.
Те уточниха, че въпросната реакция "представлява локална опасност - ясно ограничена - за хората, които посещават или се намират в крайбрежната зона, където протича споменатият контакт между лавата и морето". "Вдишването или допирът до кисели газове и течности може да раздразни кожата, очите и дихателните пътища, също и да затрудни дишането, особено у хора с вече съществуващи респираторни заболявания", отбелязаха специалистите.

Вулканът започна да изригва на 19 септември и лавата вече разруши стотици жилища; евакуираните са близо 6000. Засега пострадали няма.
БТА