/ iStock/Getty Images
Първото вулканично изригване на Канарските острови от 50 години насам принуди евакуацията на около 5000 души, включително около 500 туристи.

Вулканът изригна вчера, избълвайки лава на стотици метри във въздуха, която след това погълна къщи и гори и потече към Атлантическия океан през слабонаселен район на най-северозападния остров от Канарския архипелаг.

Вулкан изригна на испанския остров Ла Палма


Засега няма сведения за жертви, но днес вулканът продължава да е активен. Според експерти, цитирани от Асошиейтед прес, няма как да се предвиди колко дълго ще продължи изригването, но ако се съди по предходните, то може да продължи със седмици или дори месеци. Държавни служители казаха, че не очакват необходимост от още евакуации.

Местни служители казаха, че лавата се придвижва към брега и се очаква щетите да са материални. Мариано Ернандес, кмет на град Кабилдо, каза, че лавата е унищожила около 100 къщи.

Вулканологът Немесио Перес каза, че няма голяма вероятност да има жертви, ако никой не се държи безразсъдно.

Ла Палма беше в състояние на повишено внимание за възможност от изригване след като в рамките на една седмица бяха регистрирани над 22 000 леки труса в Кумбре Виеха, който е част от верига вулкани, където за последно имаше значително изригване през 1971 г.

Премиерът Педро Санчес пристигна в Ла Палма вчера, за да обсъди ситуацията с местните власти. "Имаме достатъчно средства и достатъчно войници, гражданите могат да са спокойни", каза той.

Говорител на регионалните служби за спешна помощ каза, че все още не е ясен точният път, по който ще поеме лавата към океана и че властите са евакуирали хора, които имат проблеми с придвижването от няколко крайбрежни градове, включително популярният курортен град Пуерто Наос. Оттам като предпазна мярка бяха евакуирани и над 500 туристи, които ще бъдат прехвърлени на основния остров в архипелага Тенерифе.

Според испанската служба за гражданско въздухоплаване "Енаире" въздушният трафик е отворен, няма затруднения с видимостта и авиолиниите сами трябва да решат дали искат да променят плановете си. Местната авиокомпания "Бинтер" е отменила четири полета днес, но очаква полетите по-късно през деня да бъдат проведени по график.
БТА