Учените алармират, че сме изправени сме пред извънредна климатична ситуация. Вече е доказано, че благодарение на антропогенния фактор, промяната на климата увеличава рисковете от наводнения, екстремални температурни условия и горски пожари. Това всичко се отразява на хората, животните и околната среда. 7 факта доказват, че сме изправени пред извънредна климатична ситуация. Вижте  в канала "7-те НАЙ" във vbox7:

Зимата и лятото стават все по-топли

През юни тази година Сан Франциско, Британска Колумбия и Делхи съобщиха за рекордни температури. А във Великобритания например през февруари 2019 г. части от страната бяха по-горещи от Малибу, Барселона и Крит. По-меките зими могат да имат пагубен ефект върху зимуващи бозайници, прелетни птици и цъфтящи растения.

жега
iStock/Getty Images


Индонезия мести столицата си

Тази година индонезийският президент Джоко Видодо потвърди, че се планира столицата ще бъде преместена от Джакарта на остров Борнео. Джакарта има 10 млн. жители, а заедно със сателитните градове около нея населението в столичния район достига 30 милиона души. Около 40% от Джакарта сега е под морското равнище и продължава да потъва.

Популацията на гръбначните животни намалява

Средният размер на популациите на гръбначните (бозайници, риби, птици и влечуги) е намалял с 60% между 1970 и 2014 г. Международна група от учени, подкрепена от ООН, твърди, че изменението на климата играе все по-голяма роля в изчезването на някои животински видове.

Въглеродният диоксид се увеличава

През май сензорите в обсерваторията „Мауна Лоа“ в Хавай, която проследява атмосферната концентрация на CO2 на Земята от края на 50-те години на миналия век, откриха концентрация на CO2 от 415,26 ppm. Последният път, когато земната атмосфера е съдържала толкова много CO2, е бил преди повече от три милиона години. Учените предупредиха, че нивата на въглероден диоксид по-високи от 450 ppm вероятно ще доведат до катастрофални и необратими промени в климата.

Промените в климата помагат на вируса денга

Денга е най-бързо растящият вирус, пренасян от комари, в момента убива около 10 000 души и засяга около 100 милиона годишно. Тъй като глобалните температури се повишават, комарите, които пренасят болестта, могат да оживеят на места, които преди това са били неподходящи за тях, застрашавайки повече хора от инфекция.

Тропическите гори намаляват

Обезлесяването на тропическите гори води до увеличаване с 11% от емисиите на CO2 в света.

животни климат
iStock/Getty Images


Проблемите с транспорта

Според данни от 2012 г. на Институтът за световните ресурси, транспортът - шофиране, летене и т.н. представлява близо 15% от глобалното замърсяване на климата. Това е втората по важност причина за опасното глобално затопляне.