Затягат граничния контрол на Острова
Затягат граничния контрол на Острова / netinfo

Великобритания ще въведе допълнителни мерки за затягане на контрола по границите си, обяви заместник-министърът на вътрешните работи Лиъм Бърн, който отговаря по въпросите на емиграцията, цитиран от телевизията на Би Би Си.

Членове на семейства, които осигуряват издръжка на чужденци, могат да бъдат глобени, ако "гостите" пресрочват визите си. Имиграционният контрол трябва да започва още преди

чужденците да се приближат до британските брегове", заяви Бърн. Като пример той посочи, че през последните пет години служителите на британските имиграционни служби, работещи на чужди летища, са попречили на 150 хиляди души да се качат на самолети за Великобритания.

До 70 процента пък е намалял броят на неоснователните молби за убежище във Великобритания, откакто британски имиграционни представители са започнали да работят във Франция и Белгия.

Според новия план ще бъдат извършвани повече проверки на самоличността посредством използването на визи, съдържащи пръстови отпечатъци и други биометрични данни.

Британският премиер, който беше подложен на силен политически натиск заради имиграционния контрол, заяви, че биометричните технологии ще помогнат на страната да се справи с новите рискове, породени от масовите имигрантски потоци.

"Биометричните визи ще изкоренят феномена на злоупотребите с чужда самоличност още преди хората да достигнат британските пристанища", заяви Блеър.

Британските училища и колежи ще бъдат задължени да водят регистър на учениците от чуждестранен произход и да предават информацията, съдържаща се в него, на имиграционните служби.

Ще бъде вдигната и възрастовата граница за чужденците, получаващи визи като брачни партньори. Според плана минималната възраст, на която кандидатите за брак ще имат право да искат да им бъдат издадени британски визи, ще е вече не 18 години, а 21

години. Тези хора ще бъдат подложени също и на тестове за проверка на знанията им по английски език, за да се гарантира, че ще могат да участват пълноценно в социалния и икономическия живот на страната. Според наличните данни въвеждането на тези мерки автоматично ще намали броя на пристигащите във Великобритания поне с 3000 души - предимно жени от Индия, посочва Би Би Си.

Британският вътрешен министър Джон Рийд обяви, че новият план ще изисква от хората, които искат да дойдат във Великобритания, да показват визите си още на мястото, от което започва пътуването им, а не след като пристигнат на британска територия.

До 2008 г. новите мерки за затягане на контрола по границите ще започнат да се прилагат спрямо половината от държавите по света. Те са част от седемгодишен план за възстановяване на ефективния контрол върху потока от хора, които влизат или излизат от Великобритания, каза Джон Рийд. Той обаче още веднъж подчерта, че няма да има амнистия за незаконните имигранти, живеещи понастоящем във Великобритания.

По-рано този месец Рийд заяви, че незаконните имигранти рискуват да им бъде отказан достъп до работа, до услуги и до социални помощи.

През януари британското вътрешно министерство обяви, че чужденците, които живеят във Великобритания, ще трябва да притежават карта за самоличност с биометрични данни, като например пръстови отпечатъци. Това ще попречи на чужденците да работят на черно във Великобритания, отбеляза британският премиер. Тези карти за самоличност ще бъдат въведени през 2008 г. (БТА)