Юлия Тимошенко стана премиер на Украйна
Юлия Тимошенко стана премиер на Украйна / снимка: БГНЕС

Вчера Украйна получи нов премиер и правителство. С минималното надмощие от един глас демократичната коалиция успя да направи Юлия Тимошенко второ лице в държавата, пише руският официоз "Росийская газета".

С бяла рокля и с традиционната си плитка Юлия Тимошенко сипеше гръм и мълнии от трибуната на Върховната рада. Далечни планове не бяха огласени, а обещанието бе само едно - новият премиер гарантира, че ще се потърси отговорност от онези, които с всички сили се стремят да останат на власт още няколко месеца, за да успеят "да откъснат парчета от тялото на Украйна", пише вестникът. "Ще върнете всичко до последната капка, помнете думите ми", цитира изданието част от словото на Тимошенко.

Минути преди да бъде изпратен в оставка, бившият премиер Виктор Янукович пожела на новия кабинет късмет, за да развие икономиката, да повиши благосъстоянието на народа и "да отърве страната от всички негативи, донесени от "оранжевите" в живота на Украйна", допълва "Росийская газета".

В същия вестник руски аналитик прогнозира изостряне на борбата сред ръководството на Украйна. Основната цел на президента Виктор Юшченко ще е да свали своята бивша съратничка от премиерския пост, като я дискредитира колкото може повече. Защото Тимошенко заплашва собствените му планове да бъде преизбран за втори мандат, твърди експертът.

Руско-украинските отношения занапред ще бъдат стабилни, хармонични, партньорски, заявява Тимошенко в интервю за "Известия". Въпросите около доставките и транспортирането на газа ще бъдат решени чрез преговори, уверява тя.

"Искаме да действаме така, че изгодата на Украйна и Русия да е взаимна. Без да губи контактите с Москва, Киев трябва стъпка по стъпка да се доближава до Евросъюза и Световната търговска организация", добавя новият украински премиер пред "Известия".

Според част от депутатите във Върховната рада, Тимошенко ще повтори сценария от 2005 г., ще остане премиер за няколко месеца, ще се скара с Русия, ще провокира газова и бензинова криза в Украйна, след което ще бъде изпратена в оставка. На това разчита и Партията на регионите, минала в опозиция, коментира вестникът.

"Известия" предлага и версията на украинския политолог Виктор Небоженко, "проправил пътя на Тимошенко към голямата политика". Тимошенко според него е "лесно обучаем персонаж"; тя няма да повтори грешките си от миналото, ще установи контакт с Москва и няма да се кара с обкръжението на Юшченко.

По време на предизборната си кампания Тимошенко неведнъж заяви, че щом дойде на власт, не само ще намали цената на газа за Украйна чрез преки доставки от Туркменистан и Узбекистан, но ще премахне и посредниците от газовия пазар -ненужно звено в отношенията между Москва и Киев, отбелязва "Газета". Според експерти обаче Тимошенко, дори като премиер, почти не разполага с реални лостове, за да промени ситуацията. Най-много да смени един посредник с друг, който ще включва хора, близки до Тимошенко, смятат аналитиците, цитирани в "Газета". /БТА/