Великобритания след Блеър ще се дистанцира от САЩ
Великобритания след Блеър ще се дистанцира от САЩ / netinfo

Докато Великобритания се подготвя за дългоочаквания преход към епохата след Блеър, малко неща са ясни около курса на бъдещото правителство.

Министърът на финансите Гордън Браун, силният коз на лейбъристите, който е сочен за наследник на Тони Блеър на премиерския пост, държи обществото в неведение дали е привърженик на приемствеността или на промяната.

Критиците казват, че обвързаността на Браун с политиката от времето на Блеър, включително войната в Ирак, означава, че той ще получи почти непоносимо политическо наследство.

56-годишният Браун, смятан от мнозина за най-успешния финансов министър в новата британска история, не дава сигнали в коя посока ще поеме.

Той със сигурност ще вземе предвид проучванията на общественото мнение, които сочат, че повече от 50 процента от избирателите искат окончателен разрив с политиката на Блеър, и ще се съобрази с нарастващото недоволство в Лейбъристката партия и обществото като цяло от човешката и финансова цена на войната в Ирак.

Браун, макар и близък съратник на Блеър в проекта му за Новия лейбъризъм, е смятан за по-силно свързан с традиционното "социалистическо" крило на партията, и мнозина от разочарованите от "президентския стил" на Блеър ще се надяват, че гласът им ще се чуе отново.

Браун обаче вече намекна, че не желае Лейбъристката партия да завие наляво. Той даде ясно да се разбере, че е против връщане към враждебната към бизнеса централизация и подкрепя запазването на британската независима ядрена възпираща сила.

По отношение на Ирак обаче се предполага, че Браун ще изготви график за изтегляне, подчинявайки се на желанията на мнозина в своята партия и в страната изобщо.

Анализаторите смятат, че Великобритания ще трябва да промени баланса във външната си политика между САЩ и Европа след близкото сътрудничество на Блеър с президента Джордж Буш.

"В обозримо бъдеще, който и да е министър-председател, повече няма да има безусловна подкрепа за инициативите на САЩ във външната политика," заяви експерт.

Различните отношения със САЩ неизбежно ще имат последици за ролята на Великобритания в ЕС, смятат анализатори.

"По-близките отношения с Европа са не само изискване на британската външна политика, вероятно и бъдещите американски президенти ще предявят същото изискване към Великобритания", заяви наскоро водещ мозъчен тръст.

Вероятно също така бъдещите американски правителства ще искат и Европейски съюз, способен да даде реален принос за световната политика и сигурност, а Великобритания би могла да играе важна роля в осигуряването на такава подкрепа от ЕС.

При все това, скептичната позиция на Браун към ЕС, и по-специално отхвърлянето на еврото, прави трудно за европейските й партньори да възприемат насериозно Великобритания.

Освен че неизбежно ще бъде свързван с управлението на Блеър, фактът, че толкова дълго е чакал за властта може да означава също така, че няма дълго да бъде премиер, прогнозират наблюдателите.

Консерваторите, които дишат във врата на лейбъристите с комфортната преднина от 10 пункта в националните проучвания на общественото мнение, вярват, че разликата може да се увеличи още при ръководството на Браун, като принуди бъдещият лейбъристки министър-председател да свика избори може би по-скоро, отколкото би искал./БТА/