Великобритания рискува сблъсък в духа на студената война
Великобритания рискува сблъсък в духа на студената война / netinfo

Великобритания и Русия вървят към най-сериозната криза в отношенията си след края на студената война заради човека, заподозрян в убийството на бившия шпионин Александър Литвиненко.

Западни източници признават, че двете страни са тръгнали "по пътя на конфронтацията", след като руският президент Владимир Путин отказа да екстрадира Андрей Луговой, за да бъде съден в Лондон.

Очаква се Великобритания да демонстрира официално раздразнението си спрямо Кремъл, като до няколко дни предприеме наказателни мерки срещу Русия. Уайтхол обмисля бърз ответен удар в играта, която заплашва да се превърне в размяна на враждебни актове и до изгонването на дипломати за пръв път от 1996 г. насам.

Великобритания има твърдото намерение да покаже на Русия, че не може просто така да забрави за убийството на британски поданик с радиоактивен полоний 210 - това бе инцидент, при който животът на стотици други хора бе застрашен.

Русия, изглежда, е също толкова твърдо решена да не отстъпва пред Лондон. Вчера външното министерство обяви, че е силно изненадано от реакцията на Лондон и подкани Великобритания да не превръща отношенията между двете страни в заложник на "делото Литвиненко".

Руският правителствен говорител Михаил Каминин заяви, че Москва е отхвърлила британската молба да предаде Луговой, тъй като конституцията на Русия забранява нейни граждани да бъдат екстрадирани, за да бъдат изправени пред съд в чужбина.

Руските власти вече започнаха да оказват натиск върху Британския съвет. Основният руски държавен телевизионен канал съсредоточи вниманието си върху дейността на съвета в документален филм за британския шпионаж.

За последен път Лондон и Москва изгониха дипломати на другата страна през 1996 година. Москва обяви девет британски дипломати за персона нон грата, като ги обвини, че поддържат шпионска мрежа. Лондон реагира, като изгони четирима руски дипломати.

Литвиненко, който малко преди смъртта си получи британско гражданство, бе бивш агент на руската Федерална служба за сигурност и яростен критик на Путин. В драматично изявление от предсмъртното си легло Литвиненко заяви, че заповедта да бъде ликвидиран била дадена от руския президент. Луговой е бивш охранител от КГБ, който се срещнал с Литвиненко в лондонски хотел на 1 ноември миналата година - на същия ден, когато Литвиненко се разболя. Кралската служба на обществените прокурори обяви, че именно Луговой е човекът, който е търсен за убийството на Литвиненко.

Сблъсъкът е и първото изпитание за новия външен министър Дейвид Милибанд, който трябва да балансира между твърдата позиция спрямо Кремъл и потенциалните щети за интересите на британския бизнес в бързо развиващата се руска икономика. Милибанд обяви, че щял да третира отказа на Москва да екстрадира Луговой "със сериозността, която този случай заслужава".

Официални британски представители твърдят, че ако президентът Путин поиска, той винаги ще намери начин да екстрадира Луговой. Според тях появилите се наскоро обвинения за съществуването на британски шпионски мрежи в Русия са просто опит да се размътят водите около случая "Литвиненко". Лондон отхвърли възможността Луговой да бъде съден в Русия или в трета страна и настоява, че Лондон е единственото подходящо място за такъв процес.

Самият Луговой твърди, че е невинен. Преди месец той обвини британските тайни служби и изгнаника-милионер Борис Березовски - един от най-яростните критици на Владимир Путин, че са замесени в убийството на Литвиненко. Березовски, който бе дал работа на Литвиненко в Лондон, естествено отхвърля тези обвинения. /БТА/