Украйна на ръба на финансовата бездна

Украйна на ръба на финансовата бездна
Украйна на ръба на финансовата бездна / снимка: БГНЕС, архив

Финансовата ситуация на Украйна, която е в дълбока политическа криза, с всеки изминал ден се влошава. Страната трябва бързо да намери помощ, ако иска да избегне внезапен колапс на валутата си и дори фалит, отбелязва АФП в коментара си за положението в страната.

Трудностите на бившата съветска република, която от повече от година е в рецесия, бяха известни преди началото на най-голямото протестно движение след Оранжевата революция, породено от отказа на Киев да подпише споразумение за асоцииране с Евросъюза.

Публичният дефицит расте и преди всичко резервите от чужди валути на страната се топят, тъй като финансовите власти бъркаха дълбоко, за да попречат на националната валута - гривня - да се сгромоляса.

Валутните резерви вече са на критично равнище. С този темп на изчерпване експертите смятат, че страната скоро няма да може да защити своята валута и дори да изплаща външните си дългове.

Демонстрациите повишават риска от пресъхване на постъпленията от външни капитали, а това може да доведе до взривоопасна криза, предупредиха през седмицата експерти от Кепитал Икономикс.Политическата криза кара инвеститорите, които от всичко най-много се страхуват от несигурността, да избягват страната в момент, когато тя има най-голяма нужда. Пазарите ясно показаха тревогата си: лихвите по 10-годишните дългови книжа тази седмица прехвърлиха 10% - доста над равнището в най-задлъжнелите европейски страни.

Според Силвия Хубар, икономист във френската банка Натиксис, вероятността от дефолт е „повече от 50%”. Колкото повече продължават демонстрациите, толкова по-трудна става ситуацията, бие тя тревога.

В краткосрочен план украинското правителство може да се успокои, че не му се налагат големи плащания до края на годината. А покачването на лихвите ще има малко конкретни последици, тъй като Киев от шест месеца не е в състояние да привлече капитали на пазарите.

Но според Кепитал Икономикс следващата година се очертава като много трудна с кредити от 5,5 млрд. долара, от които 3 млрд. на Международния валутен фонд и 1 млрд. на швейцарската банка ВТБ.

А в непосредствен план има опасност от срив на украинската валута с болезнени последици за населението.

Ако положението се влоши ... има опасност от поскъпване на хляба, предупреди вицепремиерът Сергий Арбузов, приближен на президента Виктор Янукович. Не срещу правителството трябва да е борбата, а срещу трудната действителност, заяви той по телевизия Канал 5.

Царящата несигурност кара населението, вече преживяло верижни кризи след падането на СССР, да купува чужда валута, за да защити спестяванията си от обезценяване на гривнята, с което още повече задълбочава феномена.

Катастрофата няма да настъпи утре, но времето не чака, потвърди Дмитро Сологуб, икономист от Райфайзен банк Авал в Киев. Според експерта властите са в безизходица и наистина се нуждаят от външна помощ.

През 2010 г. МВФ отпусна помощ от 10 млрд. долара на Киев, но му преведе едва 3 млрд. За да продължи помощта си, институцията с централа във Вашингтон изисква непопулярни бюджетни съкращения и преди всичко повишаване на цената на газа, което украинските власти не приемат. ЕС, която е готова да даде на заем 610 млн. евро, поставя като условие за помощта си сключване на споразумение с МВФ.

Решението на украинския президент да се откаже от сближаване с Брюксел и да разшири икономическото сътрудничество с Москва постави на масата хипотезата за руска помощ чрез намаляване на цената на газа и дори кредит.

Владимир Путин изложи тази седмица в Армения потенциалните предимства, които очакват Украйна, ако тя се присъедини към оглавявания от Москва митнически съюз. Ереван, който взе такова решение, ще плаща вече руския газ на цена повече от два пъти по-ниска от Киев.

Украинската индустрия, чийто основен потенциал се намира в източната част на страната и е ориентиран към Русия, би приела добре възстановяването на по-топли отношения с главния си търговски партньор. През последните месеци украинското индустриално производство се срина.

Според Лиза Ермоленко от Кепитал Икономикс евентуално споразумение с Русия ще предизвика гнева на демонстрантите, което крие риск страната да затъне трайно в кризата. (БГНЕС)