Тънката линия на новините
Тънката линия на новините / netinfo

Ужасяващите събития във Вирджиния се развиха изненадващо в сряда, когато официалните разследващи лица съобщиха, че са открити „нови и критични компоненти за разследването”. Пакет, изпратен за 14 долара до централата на NBC в Ню Йорк, който включва видеозаписи, фотографии и дълго писмо, преобрази тоталното представите на всички за новата мултимедийна журналистика.

Така NBC, MSBNC и MSNBC.com се оказаха в странна ситуация – хем държаха в ръцете си сензационен материал, хем етиката не им позволяваше да го излъчат. Дали да го запазят за по-късно? Дали въобще да не го пуснат и да изпуснат своя breaking news шанс? Тъкър Карлсон от компанията бе достатъчно ясен: „Това е малко като порнографията… трябва ли да я излъчваме?”

Докато всички големи медийни шефове бяха на ежегодната си конференция RNTDA в Лас Вегас, решението отдавна бе взето и за етика въобще не стана дума. NBC щеше категорично да излъчи този материал. И сякаш нарочно, запази всичко това за най-гледаната си емисия, Nightly News с Брайън Уилямс. После го разпространи на всички останали телевизии, с огромен надпис NBC NEWS, разбира се. Това, че Брайън е най-голямата телевизионна звезда в Америка е само малка подробност.

Трагедията във Вирджиния постави много въпроси към журналистите още в своето начало, веднага след втората стрелба, която отне живота на 30 невинни жертви и на един малоумен убиец.

Да се върнем няколко дни назад. Представете си това – достатъчно голяма зала в конгресния център на Лас Вегас, в която се провежда семинар за бъдещето на телевизионните и радио-новини. На ранна работна закуска, която започва в 7.00, топ-имена от бранша обсъждат влиянието на мобилните технологии и как точно ще се промени начинът, по който научаваме новините утре.

Едва ли някой е очаквал, че точно тогава ще гръмне новината за стрелбата във Техническия университет във Вирджиния, при която загинаха 33 души, включително убиецът. Всички я получават по мобилните си телефони. Но шефовете на новинарските екипи са във Вегас, готвят се за голяма церемония, на която ще наградят Кристиян Аманпур от CNN и въобще не са готови за това, което се случва.

За Бари Клаус, един от многото изправени пред дилемата дали да пътуват спешно и да загубят пет часа с полет до източния бряг, за да организират работата на своите екипи, това е истинско изпитание: „Един от конкурентите ми веднага тръгна за Вирджиния. Аз обаче реших да остана. По-добре да координирам нещата по телефона, отколкото да изгубя половин ден в самолета. Освен това вярвам на моите мениджъри. Няма защо да се бъркам в работата им.”

Лори Уолдън, директор новини на телевизионна станция в Милуоки, гледа на ситуацията под друг: „Научих това в таксито, на път за първата работна среща във Вегас. Веднага прецених, че трябва да изпратя на мястото на събитието най-добрия си човек, а именно водещия на новините в 18 ч. Нашите водещи живеят за подобни изпитания.”

Въпросът дали хората биха гледали или слушали местна или национална станция, когато се случи новина от подобно значение, остава отворен. Бил Бера, вицепрезидент на друга телевизионна станция в Милуоки, изпратил веднага два екипа: „Това беше задължително решение, защото хората от региона ще гледат нас.”

Из коридорите на конгресния център във Вегас непрекъснато се чуваха гласове на мениджъри, които уговаряха изпращането на поредния екип или сателитна телевизионна станция на мястото на трагедията. Дали обаче хората научаваха новините точно от тях?

Въпреки, че ТВ и радиостанциите в Щатите на практика прекратиха своите програми и излъчваха информация единствено от Блексбърг, Вирджиния, за първи път зрителите и слушателите насочиха вниманието си към нов вид медия, личните блогове на студентите в Техническия университет.

Така се появи първия видеоматериал от трагедията, който очевидец записал на мобилния си телефон и изпратил на популярната нова услуга iReport, инициатива на CNN за гражданска журналистика.

Официалната страница на Техническия университет също публикуваше новини и подкасти за развитието на събитията. Студенти от класа Media Studies пуснаха собствения блог Planet Blacksburg, а университетския вестник The Collegiate Times непрекъснато обновяваше уебсайта си с актуална информация и карта на стрелбата.

В социалната онлайн-платформа Facebook се появиха няколко лични страници на студенти от университета, от които преди всички останали можеше да се разберат имената на част от жертвите в най-голямото масово убийство в историята на Съединените щати. На специално създадени лични страници в MySpace студенти от университета публикуваха информация, която нямаше как да научиш по телевизиите.

И докато студентите в университетския вестник наистина не спираха да работят, за да разкрият имената на загиналите, телевизионните канали показваха една и съща информация. Ако някой се е съмнявал в силата на личните страници, блогове, форуми и онлайн-съдържание, създадено от посетителите на тези сайтове, трагедията във Вирджиния показа, че развитието на медиите е стремглаво и то в посока, която не всички разбират.

Никъде по официалните сайтове на медиите нямаше възможност да се видят снимки от трагедията, различни от тези, които телевизията показва. Въпреки че около два часа преглеждах всички големи американски уебсайтове, едва в страниците на студенти във Facebook и CollegeMedia.com открих колекция от фотографии, направени с мобилни телефони.

В LiveJournal един студент непрекъснато разказваше за състоянието на своята приятелка, ранена по време на стрелбата в Норис Хол. Друг студент с псевдоним Брайс, описваше подробно какво е преживял по време на стрелбата. Местният фотограф Алън Ким публикува всичките си снимки първо в Flickr.com.

Създаденото съдържание от всички студенти показа новото лице на новините – нередактирани, откровени, истински, дори прекалено стряскащи. Никой обаче не предполагаше, че истински стряскащото съдържание, пак създадено по непрофесионален начин, пътуваше за една професионална телевизия, NBC. Точно в 9.01, или между двете стрелби, южнокорейският студент изпратил пакет до телевизията със свои фотографии, видеопослание и писмо. Веднага след това се запътил към Norris Hall, за да изпълни заканата си.

Въпреки появилите се закани към NBC да не излъчват материала, защото така “употребяват получената информация, за да си качат рейтинга”, едно нещо стана ясно – в бъдеще новините няма да се получават по традиционния начин. Невероятната трагедия във Вирджиния превърна всички в журналисти. Журналисти от ново поколение и журналисти от старо поколение. Първите, които спазват етиката и поне малко са съпричастни към страданията на близките. И вторите, които, за жалост, не направиха нищо освен да качат рейтинга си.