Това бе най-добрият дебат на Маккейн, но Обама остана невредим
Това бе най-добрият дебат на Маккейн, но Обама остана невредим / снимки: БГНЕС

Те запазиха най-доброто за накрая

Кандидат-президентът на републиканците Джон Маккейн, притиснат до стената, направи най-доброто си представяне в последния трети дебат вчера в Хемпстед, щата Ню Йорк.

Демократът Барак Обама обаче не бе повален от пиедестала си и се появи също в силна позиция, при това водейки в националните проучвания по-малко от три седмици преди изборите на 4 ноември.

Нямаше разигравания, които можеха да променят характера на надпреварата, клоняща в полза на Обама.

"Не мисля, че Обама се чувстваше този път толкова удобно, както при предишните два дебата, но не чух никакъв гаф или голяма грешка," каза Лари Сабато, професор по политология в Университета във Вирджиния. Затова може дори да се каже, че е излязъл победител, каза Сабато.

Маккейн започна вечерта като отхвърли твърдението на Обама, че сенаторът от Аризона е клонинг на непопулярния президент Джордж У. Буш.

"Сенатор Обама, аз не съм президентът Буш. Ако сте искали да участвате в надпревара с президента Буш, трябваше да го направите преди четири години," каза той.

И в последния от трите дебата Маккейн непрекъснато повдигаше въпроса дали на сенатора от Илинойс Барак Обама може да се има доверие. Той наруши мълчанието си и в трите дебата за връзките на Обама с радикалния Уилям Ейърс от 60-те години, основател на групата против войната във Виетнам "Уедър ъндърграунд", взривила бомби в Пентагона и Капитолия в началото на 70-те години.

"Това беше най-добрият дебат на Маккейн," каза републиканският стратег Скот Рийд. "Той принуждаваше Обама да се защитава през по-голямата част от вечерта и завърши дебата, като засвидетелства доверие. Доверие и преценка - за това става въпрос в надпреварата."

Нож с две остриета

Но Маккейн също бе в затруднение. За да направи поврат в надпреварата, той трябваше да премине в атака, но тази тактика бе нож с две остриета, защото нападките могат да разочароват някои гласоподаватели.

Всъщност проучване на вестник "Ню Йорк таймс" и телевизия Си Би Ес тази седмица сочи, че според много американци негативния подход, който Маккейн неотдавна предприе, му е донесъл повече вреда, отколкото полза.

Брус Мерил, професор по медии и масови комуникации в Университета в щата Аризона, смята, че Маккейн се е справил добре в дебата, макар това да не е било достатъчно.

"Наистина смятам, че неговият негативизъм, нападателната му позиция, не се харесват на жените и независимите гласоподаватели," каза Мерил.

Езикът на тялото изигра може би по-голяма роля в този дебат, отколкото в предишните. Обама открито се засмя на някои от изказванията на Маккейн. На моменти Маккейн изглеждаше сприхав.

Целта на Обама в последната конфронтация лице в лице с

Маккейн бе да избегне големи грешки и поддръжниците му смятат, че той се справи.

"Мисля, че Обама знаеше, че може да загуби повече в този дебат отколкото Маккейн честно казано," каза демократическият стратег Лиз Чадърдон.

Големият победител в дебата можеше и да е "Джо Водопроводчика" - Джо Урцълбакър от Холанд, щата Охайо, на когото Обама попадна неотдавна по време на кампанията си и предизвика медийното внимание, като му каза, че иска да "разпространи благосъстояние наоколо". Нещо, което за Маккейн означава, че той иска да увеличи данъците.

Джо бе споменаван поне десетина пъти, докато двамата кандидати спореха, че техните програми за икономиката и здравеопазването ще помогнат на водопроводчика. /БТА/