Финландия
Финландия / ThinkStock/Getty Images
Тази страна в северната част на Европа определено има какво да предложи - и то не само в сезона на полярните сияния. Финландците имат необикновен език, интересни традиции и прекрасна природа. Страната им е истинско бижу.

Северното сияние

Северното сияние
ThinkStock/Getty Images

Разгледайте още снимки от приказната Финландия

При ясно време нощното небе е озарено от полярното сияние. Този природен феномен е наистина впечатляващ. В Лапландия, в северната част на страната, сиянието може да се наблюдава през около 200 нощи в годината. Полярните сияния се пораждат при взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър със земната атмосфера.

Хелзинки

Хелзинки
ThinkStock/Getty Images

Във финландската столица обичат да празнуват - най-вече на 6 декември, когато се отбелязва Денят на независимостта. До 1917 година Финландия е автономно княжество в състава на Руската империя. Хелзинки заслужава да бъде посетен и заради невероятно красивата архитектура, както и заради многобройните ресторанти и барове.

Сауната

сауна
ThinkStock/Getty Images

Тя е неразделна част от делника: от векове насам финландците имат обичая да разпускат в сауната. Особено през мразовитите зимни месеци тя влияе много положително на имунната система. Сауни има в цяла Финландия - дори в сградата на парламента в столицата Хелзинки.

Уникалният архипелаг "Кваркен"

Кваркен
ThinkStock/Getty Images

Югозападното крайбрежие на Финландия е осеяно с десетки хиляди скалисти островчета, образуващи уникалния архипелаг "Кваркен", който е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното природно наследство. Типични за региона са червените дървени къщички с бели прозорчета.

Оригинален дизайн

Легендарни дизайнери като Алвар Аалто превърнаха финландския дизайн в световна величина. В Хелзинкския квартал на дизайна има безброй магазинчета, в които млади и креативни дизайнери предлагат своите оригинални продукти. А в Музея на дизайна могат да се разгледат световноизвестни "представители" на финландския дизайн - от вази и прибори до мебели.

Лосовете

Горите на Финландия са обитавани от около 100 хиляди лосове. И въпреки това е истинска рядкост да срещнеш това плахо животно по време на разходка из гората. Който иска да го наблюдава на воля, трябва да посети някой от многобройните паркове или зоологически градини, в които живеят лосове.

Природните паркове

В чест на 100-годишнината от независимостта от Русия, през 2017 във Финландия бе открит 40-ият национален природен парк. В тези паркове живеят диви животни като мечки, вълци, рисове и орли. Срещат се и редки видове сладководни тюлени.
https://twitter.com/DiscoverFinland/status/1052200980631248896

Водката

водка
ThinkStock/Getty Images

Финландия може да се похвали с дълги традиции в производството на водка от ечемик. В по-ново време се произвеждат и сортове с аромат на боровинки, малини или къпини. Във Финландия високопроцентовият алкохол е много скъп. Продава се само в държавните монополни магазини на име "Алко".

Бяла красота

Финландия е страната на красивите снежни пейзажи. Затова тя привлича всички, които обичат зимните развлечения - например разходките с шейни, теглени от кучешки впрягове. Много от развъдниците на хъскита в Лапландия са се специализирали в организирането на туристически турове с шейни из дивата природа на Финландия.

Един типично финландски специалитет

Почти всички финландци обичат черните лакрицови бонбони, съдържащи екстракт от корена на билката женско биле. На популярност се радват както класическите варианти на този типично финландски специалитет, така и някои модерни творения - например с шоколад.
 
Deutsche Welle