Съдбата на Лисабонския договор
Съдбата на Лисабонския договор / снимкa: БГНЕС

Започващите хаотични опити на европейските лидери да спасят ключовия договор от Лисабон вероятно ще породи разногласия. Така коментира издаваният в САЩ в. "Уолстрийт джърнъл" ирландското "не" на документа за реформи в ЕС, отхвърлен с референдум миналата седмица. Ирландия препъна цяла Европа, пише руският "Комерсант". Ирландия е единствената страна от ЕС, конституционно задължена да организира референдум за приемането на Лисабонския договор. Останалите 26 страни членки, включително България, предпочетоха ратификация по парламентарен път. Европейските лидери заявиха, че ще продължат с процеса на ратификация на договора, въпреки че ирландците гласуваха против него с 53,4 процента срещу 46,6 на сто. Британският "Таймс" прогнозира, че ще има "опит да бъде спасено основното от Лисабонския договор под някаква форма или чрез някаква хитрина".

Брюксел никак не е склонен да признае поражението си. Европейските политици държат да имат легитимност, разширени възможности, свой президент и свой външен министър. Искат ЕС да има статута на национална държава. Евентуални референдуми обаче ще са пречка за намеренията им, както бе и с този в Ирландия, твърди "Таймс". "Седем идеи за спасяване на Европа" предлага автор на статия във френския "Либерасион". Европа трябва да проявява повече внимание към проблемите на всекидневието, да бъде засилена легитимността на европарламента, да станат по-демократични процедурата за номиниране на европейски лидери и дейността на Европейския съвет на държавните и правителствени ръководители, смята той. Според журналиста националните парламенти трябва по-активно да бъдат въвличани в дейността на ЕС, да бъде разрешено различните европейскистрани да напредват с различна скорост и да бъде организиран общоевропейски референдум за целите на съюза. Берлин и Париж предложиха Ирландия да бъде изолирана от евроинтеграционния процес, тъй като според тях 862-те хиляди ирландци, гласували против, не бива да решават съдбата на 500 млн. европейци, отбелязва "Комерсант".

Редица европейски политици предлагат на Ирландия да проведе повторен референдум, както бе през 2001 г., когато страната първоначално отхвърли Договора от Ница. Този път обаче ново гласуване е малко вероятно. През уикенда цели две ирландски партии - лейбъристите и "Фина гейл", защитавали Договора от Лисабон, дадоха да се разбере, че няма да подкрепят нов референдум, пише "Комерсант". Още днес ирландският външен министър Михол Мартин ще се срещне с европейските си колеги в Люксембург, където му предстои да се оправдава заради провала на мисията от общоевропейски мащаб. Европейските държавни и правителствени ръководители спешно ще потърсят изход от кризата на среща на върха на ЕС в края на седмицата. Първоначално бе предвидено форумът да обсъди поскъпването на храните и горивата в световен мащаб, предизвикало вълна от стачки в цяла Европа, но резултатите от ирландския референдум коригираха тези планове, допълва "Комерсант". Френският президент Никола Саркози, който ще поеме идния месец председателството в ЕС, и германският канцлер Ангела Меркел, номинално подкрепени от британския премиер Гордън Браун, планират да настояват за ратификация на Лисабонския договор от всички останали 26 държави в ЕС. Тримата политици се надяват, че при това положение Ирландия ще се огъне под натиска и догодина ще влезе в крак с останалите членки на Евросъюза, пише лондонският "Индипендънт" във връзка с европейската среща на върха.

"Звучен шамар за Евросъюза" нарича резултата от референдума в Ирландия "Росийская газета". Освен идеята за повторен референдум има и друга, предложена от евродепутата Бернд Поселт. Според него, водещите държави в ЕС - Германия, Франция, Великобритания и Италия, заедно с "доброволци", които се присъединят към тях, трябва просто да основат Евросъюза наново. Такъв, какъвто желаят да го видят европейските "грандове". Който не желае, няма да се присъедини, пише "Росийская газета". /БТА/