Сесилия Саркози блесна като първа дама
Сесилия Саркози блесна като първа дама / снимки: BGNES

Привляклата погледите на международната общност нова френска първа дама нахлу зрелищно в геополитиката миналия месец, когато изигра доста спорна роля в освобождаването на петте български медицински сестри и палестинския лекар от либийски затвор. Това пише списание "Нюзуик" в статия, посветена на Сесилия Саркози и ролята й на първа дама на Франция.

Неясен остава въпросът до каква степен именно госпожа Саркози повлия за слагането на край на продължилото осем години мъчително изпитание на българските медици.

Според сина на либийския лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, тя просто е била късметлийка. Но късметлийка или не, именно след двете пътувания на госпожа Саркози до Либия и след продължителния й разговор със смятания някога за един от най-големите мошеници сред държавните глави либийски лидери в неговата бедуинова шатра, започна раждането на един мит, коментира авторката на публикацията, журналистката Трейси Маккол. За три месеца "на поста" първа дама 49-годишната Сесилия се открои сред своите предшественички във Франция, както и сред половинките на настоящите европейски лидери, стараещи се да стоят настрана от прожекторите на световната политика, отбелязва изданието.

Бивш модел, висока, елегантна, грациозна, от време на време непокорна, Сесилия Саркози още в началото изглеждаше като една първа дама на Франция, която ще се нахлуе най-нахално в света на международната дипломация, допълва авторката на статията.

Само преди две години, когато съпругът й Никола яростно се бореше за номинацията на своята партия за президентските избори, Сесилия каза, че перспективата да бъде първа дама на Франция я отегчава. Но ето, че тя се превъплъти в тази "досадна" роля, махайки триумфално на пистата на софийското летище, където докара българските медици със самолета си.

Изведнъж госпожа Саркози се превърна в рядко срещан персонаж в Европа, този на първа дама от американски тип, съчетаваща блясъка на Джаки Кенеди и активизма на Елинор Рузвелт, допълва изданието.

В статията се отбелязва, че половинките на настоящите европейски лидери също могат да се похвалят с талант и обществен живот, като този на Сесилия. Така например съпругата на италианския премиер Романо Проди - Флавия Проди, е професор по икономика, а съпругата на испанския министър-председател Хосе Сапатеро - Сонсолес Еспиноса, изпълни сопрано партия тази пролет в Париж в постановка на операта "Кармен".

Половинките на европейските лидери обаче рядко рискуват да покажат пред обществото на какво са способни. Така например съпругът на германската канцлерка Ангела Меркел - Йоахим Зауер, който е професор по химия си в Хумболтовия университет в Берлин, си спечели прозвището Фантомът от операта, защото се появи един единствен път до властната си съпруга, по време на оперния фестивал в Байройт миналата година. Британската преса пък хвали изпълнената с достойнство дискретност на новата британска премиерша Сара Браун. Причината за тази дискретност, е, че независимо от това колко образовани и талантливи са европейските първи дами или половинки, те рискуват да си навлекат проблеми много повече от американските си колеги, ако използват неофициалната роля на първи дами прекалено открито, отбелязва авторката на публикацията в списание "Нюзуик".

В статията се допълва, че Сесилия Саркози засега не говори пред представители на пресата. Но както обеща нейното прес аташе, през септември официално ще бъде обявено каква ще бъде нейната роля. Според Бертран Майер-Стабли, френски биограф, който сега работи над биографията на Сесилия Саркози, тя няма да се задоволи с това ролята на френската първа дама да бъде само поддържаща роля, а ще я промени из основи. Биографът на госпожа Саркози припомня, че тя е доста непредвидима жена и че дори нейният съпруг внимава как се държи с нея. (БТА)