Ракетите на Буш за две минути ще стигнат до Москва
Ракетите на Буш за две минути ще стигнат до Москва / netinfo

Ако бъдат разположени в Полша и Чехия, системите за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ ще представляват сериозна заплаха за сигурността на Русия. Американските противоракети могат да летят по балистична траектория и са ударно оръжие. Две минути ще са достатъчни, за да стигнат до Русия, заяви професор Владимир Завалий, специалист в сферата на ПРО.

"Съвсем лесно е на тях (американските ракети) да се монтира специална бойна част и да се постигне висока точност на попаденията, след което те ще може да бъдат използвани като ударно средство", отбеляза професорът.

Ще припомним, че Вашингтон планира да разположи на полска територия десет ракети прехващачи, а в Чехия, близо до Прага, да бъде изградена радарна станция. Както заявява администрацията на Белия дом, тези мерки са необходими за защита на Европа срещу евентуални ракетни атаки от страна на Иран и Северна Корея.

Москва се обяви против разполагането на системи за ПРО в Източна Европа - според Кремъл те биха заплашвали сигурността на Русия. На среща на върха на Г-8 в Германия Владимир Путин предложи на Джордж Буш съвместно използване на радара в Габала, даден на Русия под аренда от Азербайджан. Според руската страна това ще позволи на САЩ да контролират територията, откъдето идва потенциалната заплаха, и да се откажат от източноевропейските си планове. Американските експерти обаче прецениха, че станцията в Габала е твърде остаряла, за да бъдат разположени там системи за ПРО.

В тази връзка професор Завалий отбеляза, че САЩ няма да склонят за използване на ПРО съвместно с Русия, а само "ще имитират сътрудничество с нас". "Политиката на САЩ не цели окончателно скъсване на отношенията, а такова сътрудничество, каквото е изгодно за тях. Русия няма да има реална полза от това", смята Завалий.

Той изтъкна, че няма никакви споразумения между Москва и Вашингтон, които да предвиждат контрол върху ракетите, разполагани в Полша. Колкото до чешкия радар, по думите на професора той ще контролира цялата дейност на Русия във въздушно-космическата сфера на територия, простираща се чак до Урал.

При това положение според Завалий се налага впечатлението, че започват нови "звездни войни" между САЩ и Русия. Ще припомним, че първите т. нар. звездни войни бяха разпалени от Роналд Рейгън, положил с това началото на космическа надпревара - съревнование между САЩ и "империята на злото" в лицето на Съветския съюз. Експертът се усъмни и доколко е реално да се постигне целта, заявена от Белия дом - защита срещу ракетни удари чрез глобална система за ПРО.

Невъзможно е да бъде създадена подобна система, способна да обхване всички "проблемни" региони. Американците трезво преценяват своите шансове, но преследват малко по-друга цел, добави професорът. "Първо, трябва да развиват технологиите си, а ПРО винаги означава нови технологии във всички сфери и области. Второ, трябва да изхранват своя огромен военнопромишлен комплекс. И трето, създаването на илюзия за глобална ПРО е лост за политически натиск не само върху Русия, а главно върху държавите от Азиатско-Тихоокеанския регион", подчерта Завалий.

Уместно е да споменем, че американските специалисти споделят мнението на руския експерт. Тиодор Постъл от Технологичния университет в Масачузетс, бивш съветник на главнокомандващия морските операции, и Джордж Луис от Корнелския университет, изследвали структурата на американската ПРО, стигат до извода,

че въпреки официалните изявления на Вашингтон системата представлява сериозна заплаха за Русия. Представяйки своите предложения пред Европа, Пентагонът е омаловажил според тях възможностите на ПРО.

Нещо повече, двамата учени са убедени, че за премахване на иранската заплаха ще е по-целесъобразно посочените елементи на ПРО да се разположат по-близо до границите на Ислямската република, тоест примерно в Габала. Изводите им бяха подкрепени от Ричард Гаруин, един от главните конструктори на водородната бомба, удостоен с наградата на Националната научна фондация на САЩ. Същото мнение изразиха Филип Койл, бивш заместник-директор на Ливърморската лаборатория към Националното управление за ядрена сигурност на САЩ, и Дейвид Райт от неправителствената организация "Съюз на ангажираните учени".

Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ обаче пренебрегна становището на учените и окачестви анализа им като недостоверен. Според официалната позиция на Пентагона, противоракетната система цели единствено възпиране на заплахата от страна на Техеран и не ще може да унищожава руски ракети.

Междувременно Космическите войски на Руската федерация успешно изстреляха по условна цел противоракета с близък обсег от полигон в Казахстан. Пускът бе осъществен със задачата да се удължи срокът за експлоатация на антиракетите, поставени на бойно дежурство в московската система за ПРО. /БТА/