Победата на Обама през погледа на световната преса
Победата на Обама през погледа на световната преса / БГНЕС
Победата на чернокожия кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ Барак Обама е основна тема в американските вестници. "Расовата бариера падна след като избирателите прегърнаха призива за промяна", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс". Избирането на Обама беше национален катарзис - прогонване на исторически непопулярен републикански президент и неговата икономическа и външна политика и прегръщане на призива на Обама за промяна в посоката и тона на страната. Това обаче беше и също толкова силен символичен момент в еволюцията на тежката расова история на нацията - пробив, който би само преди две години би изглеждал немислим, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Обама убедително побеждава в избори, които творят история", е заглавието на в. "Вашингтон пост". Сенатор Барак Обама извлече дивиденти от огромната вълна на разочарование от президента Буш, дълбоките тревоги от нестабилната икономика и значителните демографски промени на преориентиране от Републиканската към Демократическата партия сред младите, испаноговорящите и висшистите, отбелязва вестникът. 

Много отдавна, още отпреди да се роди Барак Обама, не е имало президент, който да влезе в Овалния кабинет при такова натрупване на огромни предизвикателства пред него, пише в. "Интернешънъл хералд трибюн". Историци в търсене на паралели дават за примери Ейбрахам Линкълн, встъпил в длъжност при избухналата Гражданска война или Франклин Делано Рузвелт, дошъл във Вашингтон посред Голямата депресия, отбелязва вестникът.

Московските издания правят ред прогнози за бъдещето на САЩ, след избирането на Обама. Според американски икономисти, при днешната криза веднага след изборите новият президент ще трябва да решава три задачи, пише "Ведомости" и ги изброява: преодоляване на икономическия спад, промени във финансовата система и разработване на политика спрямо Китай - най-големия кредитор и основен икономически съперник на САЩ.

САЩ направиха своя исторически избор, пише "Газета" и помества минианкета с предвиждания за бъдещия ход на кризата в страната.

Според "РБК дейли", Москва трябва да издейства от САЩ редица принципни отстъпки. Русия би могла да убеди например Вашингтон да се откаже от разполагането на елементи от системата си за ПРО в Полша и Чехия, да спре подкрепата на режимите на Саакашвили в Грузия и на Юшченко - в Украйна. И на първо място, да постигне сключването на ново споразумение за ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения, пише изданието, цитирано на сайта СМИ.ру.

Тези избори ще влязат в историята с добавката "най", пише "Росийская газета". Разходите на кандидатите за осигуряване на един избирателски глас например бяха най-големи в история - 8 долара. През 2004 г. тези разноски бяха с около една трета по-малко. Освен това, по данни на федералната избирателна комисия, Барак Обама е събрал за кампанията си рекордно големи дарения - 639 милиона долара, добавя "Росийская газета".

Победата на чернокожия кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ Барак Обама е основна тема в британските вестници. "Направиха го", е заглавието на редакционната статия на в. "Гардиън". "Направиха го. Наистина го направиха. Така често остро окарикатуряваните от други хора американци устояха пред погледа на историята и направиха недвусмислен избор за промяна за тях самите и за света", започва статията. Нещо повече, американците избраха Обама за президент с ясно изразено мнозинство за разлика от предизвикващите горчивина победи с минимална преднина на предишните два избора на президент на САЩ, отбелязва вестникът.

Победата на Обама, който започна кампанията си за Белия дом преди две години като слабо вероятен аутсайдер е повратна точка в дългата борба за расово равенство в Америка, пише в. "Дейли телеграф". Когато той се е родил в Хавай от чернокож баща кениец и бяла майка от Канзас през 1961 г., много американски щати са забранявали междурасовите бракове. Четири години по-късно чернокожите в много южни американски щати получиха избирателни права, отбелязва вестникът. През цялата си кампания републиканският съперник на Обама - сенатор Джон Маккейн се бореше срещу двама души: сенатор Барак Обама и президента Джордж Буш. Към тях може да се прибави и републиканската кандидатка за вицепрезидент Сара Пейлин, която може и да е възпламенила партийната база на републиканците, но отблъсна независимите избиратели, отбелязва "Дейли телеграф".

Високата избирателна активност бе свидетелство за енергията, въодушевлението и очакванията на една подмладена американска демокрация, както и за страховете на застанала на исторически кръстопът нация. Новият президент е изправен пред икономически и социални сътресения у дома и конфликти в чужбина, пише в. "Таймс". Обама наследява проблеми по цялата карта на света, които изискват повече време, военен ангажимент и пари, отколкото може да отдели Америка. Погрешно е всички тези проблеми да се приписват единствено на Джордж Буш. Много от тях съществуваха още преди той да стане президент. Да назовем само три от тях - Иран, Северна Корея и израелско-палестинската задънена улица, пише вестникът.