/ iStock/Getty Images
С началото на руската инвазия в Украйна пшеницата в семейната мелница на Жулиен Буржуа в Централна Франция поскъпва с повече от 30%. Електроенергията, необходима за функционирането ѝ, е поскъпнала три пъти. Дори хартията за опаковане се е увеличила рязко. Всичко това оскъпява и всеки хляб.

"Инфлацията е изключително жестока", оплаква се Буржуа. Неотдавна той призова хилядите пекарни, в които неговата компания Moulins Bourgeois доставя брашно, да повишат цената на емблематичната френска багета с 10 цента от сегашните 1-1,30 евро, за да компенсират увеличените разходи.
"Потребителите все още могат да си позволят да плащат повече, но цените няма да спрат дотук", казва Буржуа. „Това е обезпокоително. Във Франция багетите вече са поскъпнали с повече от 8%. "Помним, че имахме революция заради скъпия хляб", подчертава той.

Има признаци, че инфлацията в Европа се влошава. Според нови данни от сряда, общите потребителски цени са се повишили с почти 11% в Европейския съюз и с 10,1% в Обединеното кралство през септември. Цените на хранителните продукти са се повишили с почти 16% в ЕС и с повече от 14% в Обединеното кралство, а цените на енергията - с почти 40% и в двете страни.

Инфлацията не намалява, а цената на един обикновен хляб става все по-тревожна. По данни на Европейската статистическа агенция основните продукти никога не са били по-скъпи, а цените са се повишили с почти 19% за една година - най-големият скок в историята.
Според Евростат конфликтът в Украйна е основната причина за това увеличение: той е раздвижил енергийните пазари и е повишил цените на зърното, маслодайните семена и торовете.

Високите потребителски цени са проблем и в САЩ. Инфлацията продължава да бъде най-голямата от четири десетилетия насам, въпреки опитите на Федералния резерв да охлади икономиката. Дори в САЩ цените на хляба са се повишили с 15% в сравнение с миналата година.

Широко разпространеният характер на инфлацията поражда опасения сред политици и икономисти, че повишаването на цените се утвърждава и ще бъде все по-трудно да бъде овладяно. Хранителните компании търпят загуби. В сряда световният хранителен гигант Нестле съобщи, че е повишил цените с 9,5% през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година (в сравнение с увеличението от 7,7% през предходното тримесечие).

Когато цената на хляба се повиши, хората веднага усещат това. По данни на Евростат най-силен натиск е бил усетен в страните, намиращи се в близост до зоната на конфликта, особено в Унгария, където цената на обикновения хляб се е повишила със 77% през септември. В Хърватия, Естония, Латвия, Литва, Полша и Словакия цените на хляба са се повишили с повече от 30%.

Вълната е засегнала и Германия, където цените на хляба са се повишили с повече от 18% през годината, а общата инфлация е достигнала двуцифрени стойности и през септември е спряла на 10,9%.

Базираната в Берлин пекарна Fine Bagels наскоро повиши цената на нюйоркските багели от 1,10 евро на 1,20 евро. Но и това решение не е било лесно, отбелязва служителката Алис Жужа.

"Имахме много спорове", казва Жужа. „Собствениците не искаха да вдигат цените, но в крайна сметка нямахме избор“.

Проблемите се задълбочиха поради готовността на Русия да изнудва страните, които подкрепят Украйна с енергия: газът и електроенергията за доставчиците на брашно също поскъпнаха. Освен това сметките се увеличават рязко за енергоемки предприятия като промишлени и занаятчийски пекарни, в които пещите работят почти през целия ден.

В Нидерландия редица пекарни са затворени от края на лятото заради скъпата електроенергия. Хлебозаводите в Белгия също повишават цените си, а всеки десети вече не работи, като до края на годината ще бъдат затворени още предприятия.

Вайдас Баранаускас от занаятчийската пекарна Velzelio Duona в Северна Литва се опитва да избегне тази съдба. Традиционните му ръжени хлябове, приготвени по рецептата на баба, са особено търсени. За да компенсира повишението на цените на брашното, слънчогледовото олио и захарта, тази година той е повишил цените с 33% до 12 евро за хляб. Сушените плодове и семена, които се използват в редица печива, са поскъпнали двойно.

За да пести електроенергия, Баранаускас е покрил покрива със слънчеви панели. Но зимата наближава и става все по-тъмно, а електроенергията е с 500% по-скъпа, отколкото преди година. За да спести пари, той и шестима негови служители запалват печките четири дни в седмицата вместо пет.

"Никога досега не се е случвало подобно нещо", казва Баранаускас. „Това са трудни времена и много компании се питат дали изобщо има смисъл да продължават да работят“.

Дори промишлените пекарни не са застраховани. Големите европейски супермаркети продават огромни количества хляб и се опитват изкуствено да намалят цените, за да привлекат клиенти. Дълго време те се договаряха с доставчиците си, но общите високи цени ги принудиха да повишат и цените.

Инфлацията се отрази тежко на европейските предприемачи. Все по-трудно става и за работниците - те искат по-високи заплати, за да свържат двата края.
Атила Печи, собственик на пекарна Arán в Седми район на Будапеща, казва, че вече е увеличил заплатите на 30-те си служители два пъти тази година. С оглед на нарастващите разходи Печи повишава цените с 12% от януари насам. Той планира още едно увеличение преди края на годината и смята, че клиентите трябва да са подготвени.

А цените едва ли ще се понижат, предупреждава Йохан Сондерс, президент на Европейската федерация на доставчиците на хлебни изделия Fedima.

"За първи път от много години насам наблюдаваме инфлационни ефекти върху основните храни", казва Сондерс. "Това е страшно, защото е дългосрочно и ще бъде трудно да се намалят цените“.
Буржуа се подготвя точно за това. Той отбелязва, че боевете вече са попречили на украинските фермери да приберат цялата реколта до следващата година.

"Нашите съдби са тясно свързани с конфликта", казва той. „Ако това продължи, зърното ще бъде скъпо още дълго време."

Производствените разходи за Moulin Bourgeois са нараснали с 30% през годината. Само сметките за електроенергия са на път да достигнат 200 000 евро на месец (в сравнение с 50 000 евро през 2021 г.). Буржуа работи ден и нощ. Мелницата е основана от неговия прадядо през 1895 г. и е първата каменна мелница в окръга, задвижвана от водно колело. Сега това е автоматизирано предприятие с 18 елеватора за зърно на площ от 6 хектара и капацитет до 450 тона пшеница на ден.

В популярна пекарна в зеленото селце Креси-ла-Шапел, на 40 минути път с кола северно от мелницата на Буржуа, собствениците Серж и Мари Пингуе отлагат съдбовния ден за вдигане на цените докрай.

"Във Франция, щом хлябът в пекарната на ъгъла поскъпне дори с пет цента, хората веднага го забелязват", казва Пингуе.
Съпрузите Пинуге все още не са вдигнали цената на багетата от страх, че дори верните клиенти ще се разпръснат в супермаркета. Но кроасаните и сладкишите стават все по-скъпи, за да се компенсира разликата.

"Цените се променят толкова бързо", оплаква се Пингуе. Той идва всеки ден в два часа сутринта, за да замеси тестото за сутрешното печене. Маслото се е удвоило за една година до 12 евро за килограм, а захарта е поскъпнала с 30%. А кутия с 360 яйца струва 78 евро, макар че преди е била наполовина по-малка.
„Въпреки че свещената багета все още е достъпна, други стоки вече поскъпнаха и цените ще продължат да растат през следващите две-три години“, казва той.

"А ако цените скочат твърде много, хората ще спрат да купуват", заключава Пингуе. „Това е порочен кръг."
БГНЕС