Няма да се прибера в България, защото...
Няма да се прибера в България, защото... / снимки: Sofia Photo Agency
Няма да се прибера в България, защото...
41985
Няма да се прибера в България, защото...
  • Няма да се прибера в България, защото...

Млада, красива и образована. Има престижна работа и огромни перспективи, но... не иска да живее в България. Никога! Тя се казва Нюкет Салим и от една година работи в клиника за лечение на рак чрез лъчетерапия - една от най-модерните в Германия.

Въпреки заканата на премиера, че до три години ще върне българите от чужбина, когато направи магистралите, Нюкет едва ли ще промени решението си.

България е много изостанала заради политиците - това е отговорът на Нюкет Салим за положението в България. Тя е млад медицински физик, който е завършил образованието си в Шуменския университет. Има стаж в онкологичните болници в Шумен и Велико Търново. След това взема решение да отпътува за Германия и напуска родината завинаги. От около година работи в престижна клиника за лечение на ракови заболявания с лъчетерапия и е един от най-добрите специалисти.

"Изкарах езикови курсове и си подадох документите. Така се стекоха обстоятелствата", разказва младата българска. Тя живее в Германия със съпруга си, а на въпрос какво би казала на онези 200 000 българи, които искат да напуснат родината си с аргумента: "просто не искам да живея в България", тя отговори: "Всеки има причина да напусне дома си". След това се разплака и помоли да прекратим разговора.

Освен личната тъга има и рационална причина, поради която Нюкет избира чужбина. "В България младите хора нямат никаква възможност за реализация. Много е изостанала по отношение на лъчетерапията", категорична е Нюкет Салим.

Клиниката, в която работи Нюкет Салим, прилича повече на хотел, отколкото на лечебница. Тя се намира до голяма болница и в момента е в процес на разширяване. Някои от пациентите идват от болницата, която е в непосредствена близост, други - от различни краища на Германия. В клиниката Нюкет посрещна групата български журналисти редом до един от главните лекари. Говори на български, но често първо й идват немските изрази, а след това преводът им на родния език.

Работата на младата българка е да изчисли колко облъчвания да бъдат направени и как да се позиционира линейния ускорител, с който работи, за да облъчи минимално здравата тъкан около тумора. "Лекарите откриват тумора и правят контур - къде е той и кои органи трябва да пазим. После идва нашата работа, на физиците, да изчислим как трябва да стане това", обяснява тя. Най-често в клиниката се лекуват ракови заболявания на гърдата, простатата, мозъка и белите дробове. Единствените тумори, с които все още не могат да работят, са свързани с очите.

Нюкет Салим работи с технология, която в България съществува само в най-големите болници. Линейните ускорители у нас се броят на пръстите на едната ръка. Така, извън дълбоко интимните причини за това решение, Нюкет е избрала да работи в страна, където има по-голям шанс за работа и възможност да спасява повече човешки животи.