Масларова: Отношението към децата трябва да е едно и също
Масларова: Отношението към децата трябва да е едно и също / netinfo

Ще се превърне ли страната ни в оазис за петролните пари и как катарските деца ще се разхлаждат в жегите с българска минерална вода?

Впечатленията от първата визита на българския държавен глава в Катар на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова, която беше част от делегацията:

Емилия Масларова: Днес имаше среща с шейха Моза, която всъщност е двигателят в областта на социалната политика в Катар. Тя е създала една голяма фондация, наричана фондация "Катар", и на тази среща, на която присъстваше, разбира се, г-н президентът и г-жа Първанова, коментирахме неща, свързани с тяхната политика в областта на обгрижването на деца с проблеми, имам предвид деца с увреждане. Тук, в Катар, има един огромен център, който е един комплексен център, в който има всякакъв вид услуги, включително и параолимпийски стадион, медицински център, генетична лаборатория, място, където се обучават родителите и тези, които ще работят с тези деца. Всичко това аз посетих във вчерашния ден, запознах се подробно с него. В най-близко време ще поканя част от хората, работещи в този център, да дойдат в България, за да видят това, което пък ние правим, в много по-малки мащаби, разбира се. Но това, което се договорихме с шейха Моза, е, че ние ще направим всичко възможно, за да направим един общ проект и в България да изградим един такъв регионален център за рехабилитация, за обучение на родители, за обучение на млади кадри, за лечение на деца с различни видове увреждания - от деца с ментални проблеми до деца, свързани с проблеми на двигателно-опорната система, на зрението, на слуха. И по този начин всъщност България да стане център в Югоизточна Европа.

Ние използваме възможността, което беше много впечатляващо за тях, че и България е страна с най-много минерални води в Европа на глава от населението. Имаме достатъчно много база и минерални води, които биха могли да лекуват различни видове заболявания. И всъщност те ще участват с едно сериозно финансиране в един такъв проект, който съм повече от сигурна, както каза и г-жа Първанова, че тя пък ще привлече съпругите на президентите на страните в нашия регион, на Балканите, за да може действително да направим нещо, с което да помогнем и на децата, и на родителите, и, разбира се, ние да направим една много сериозна стъпка със сериозни инвестиции в тази насока.

Ние ще направим, от наша страна, разбира се, ще предоставим терен или земята. Те ще инвестират в другата част, за да направим един такъв комплекс. Разбира се, това е въпрос, който ние ще координираме в следващите месеци, ще направим един конкретен план. И, разбира се, съм повече от сигурна, че те ще го одобрят, още повече че те ще дойдат в България.

Другото предложение е, че ние ще предоставим възможност в базите, които имаме с минерална вода, да почиват деца от Катар в период, когато тук има едни горещини, които са почти непоносими.

Мисля си, че това са сериозни контакти, контакти, които показват отношението, без значение в кой регион на света сме, каква религия изповядваме, отношението към децата навсякъде трябва да бъде едно и също.